Хокеистите на Колорадо Аваланш отново ще играят за най-големия трофей в хокей – Купа Стенли – след 21-годишно отсъствие. 

Лавините, които спечелиха трофея през 1996 и 2001, довършиха Едмънтън Ойлърс след 6:5 след продължение и затвориха серията с 4-0. 

Артури Лехконен се превърна в герой след като вкара 1:19 след началото на продължението. Така той стана вторият играч от 83 години насам, който праща отбора си на финал в НХЛ с победно попадение повече от веднъж. През миналата година той стори същото и с екипа на Монреал, а преди него го напрани единствено Горди Дрилон през 1938-1939. 

Иначе мачът мина през серия обрати, като гостите водеха с 1:0 след първата третина, но във втората Едмънтън се развихри и я спечели с 3:0. В последната част Колорадо поведе с 5:4, но канадците все пак стигнаха до продължение, което обаче не им помогна. 

Леон Драйзайтъл се отчете с 4 асистенции за Ойлърс и двамата с Конър Макдейвид станаха 8-ият тандем, чийто играчи стигат по 30 точки в плейофите за един сезон, но Едмънтън ще трябва да почака още за големия финал. 

Сега Колорадо ще има доста дълга почивка преди началото на финала, след като на Изток НЙ Рейнджърс води срещу Тампа Бей с 2-1, а е и доста вероятно серията да стигне до 6 или 7 мача.