Хокеистите на Колорадо Аваланш спечелиха трета купа Стенли в историята си, след като детронираха Тампа Бей Лайтнинг. 

Лавината победи с 2:1 във Флорида, за да затвори серията с 4-2 победи и да триумфира с престижното отличие след 1996 и 2001. 

Колорадо доминираше в мача и въпреки че изостана в началото след гол на Стивън Стамкос, преобърна нещата още във втората част. 

Нейтън Маккинън изравни по-малко от 2 минути след началото на периода, като при гола домакините отново оспорваха, тъй като попадението падна при отложено наказание, а играта не бе спряна, когато играч на Тампа докосна шайбата. Той обаче не бе установил притежание. 

Артури Лехконен даде предимство на отбора си, а след  това Колорадо не допусна изравняване, като в третата част тимът имаше предимство, но Андрей Василевски остави домакините в мача. Все пак Тампа Бей не успя да спечели 3 поредни купи Стенли. 

Защитникът Кейл Макар бе избран  за МВП  на плейофите, в които поведе победителите с 29 точки в 20 мача. Преди това той спечели и наградата за най-добър бранител през редовния сезон. 

Колорадо завърши с баланс 9-1 като гост в елиминациите, а генералният мениджър Джо Сакич, който бе капитан при триумфите през 1996 и 2001, създаде страхотен тим в последните години, залагайки на младост и скорст.