Дебютантът в плейофите на НХЛ Сиатъл Кракен изненада шампионите от Колорадо и ги победи с 3:1 и то като гост в първия мач между двата отбора от серията. 

Така тимът стана 13-ият отбор, който печели първия двубой в историята си в елиминациите, спирайки серията на Лавините от 10 поредни успеха в първия кръг. 

Александър Георгиев направи 27 спасявания на вратата на Колорадо, но те не бяха достатъчни. Филип Грубауер се отчете с 34 спасявания за Сиатъл, който водеше с 2:1 след първите 2 третини, вкара в началото на третата и до края запази преднината си. 

Интересното през изминалата нощ бе, че всички гости спечелиха мачовете си. Също на Запад Уинипег срази Вегас с 5:1 след два гола на Адам Лаури, като наниза 3 шайби в третата третина. 

На Изток Тампа Бей отнесе Торонто със 7:3. Светкавицата дръпна с 3:0 след първата част, а след като канадците върнаха две попадения във втората, до края на периода само за около 5 минути и половина, гостите нанизаха нови 3 гола и си гарантираха успеха. 

Нямаше голяма интрига и в дербито между Ню Джърси и НЙ Рейнджърс, което Рейнджърите спечелиха с 5:1. Игор Шестьоркин отрази 27 изстрела, а отборът му контролираше мача, поведе с 4:0 и спокойно стигна до триумфа.