Северноамериканските сили САЩ и Канада постигнаха вторите си победи в груповата фаза на световното първенство по хокей на лед за мъже, което се провежда в Латвия и Финландия.

В среща от група "В" в Рига канадците надиграха с 5:2 (0:1, 3:0, 2:1) тима на Словения. 

Изненадващо "кленовите листа" губеха след първите 20 минути, след като Ян Дрожг даде преднина на словенците с попадение при числено превъзходство още в четвъртата минута. До края на първия период играта бе напълно равностойна, но във втората третина шайбата бе с постоянно присъствие пред вратата на словенците, което логично доведе и до три гола в мрежата на Лука Грачнар.

Майкъл Каркон изравни за 1:1 73 секудни след началото на втората третина, а в нейната осма минута Канада поведе за пръв път чрез Пиер-Оливие Жозеф. Ветеранът Милан Лучич добави още един гол за Канада минута преди края за 3:1. В последната част Макензи Уийгър и Джак МакБейн доведоха резултата до 5:1, преди Ян Дрожг да оформи крайния резултат с втория си гол в мача.

С победата Канада остава начело в групата с максималните шест точки след първите два мача.

Лидер в група "А" също с шест точки е тимът на САЩ. В Тампере американците надиграха със 7:1 (2:1, 2:0, 3:0) Унгария. Както и в Рига, и тук аутсайдерът поведе. Точен за маджарите бе Ищван Шофрон в петата минута.

Преднината на Унгария обаче се задържа едва две минути, преди Алекс Туч да изравни. Последваха два гола на Ник Бонино в края на първия период и в началото на втория, които убиха интригата. До края на мача американците направиха победата си още по-убедителна с голове на Кътър Готие, Конър Маккий, Роко Грималди и Люк Туч.