“Ботев” донесе 10-ия в историята изцяло провинциален финал за купата. “Жълто-черните” достигнаха до решителния мач след 3:3 с 9 души срещу ЦСКА в София и така направиха общ резултат от 1/2-финала.

Финалът е не само изцяло провинциален, но за първи път град извън София излъчва двата отбора, които ще спорят за трофея. Това ще е Пловдив, след като “Локомотив” ден по-рано отупа столичния “Септември” с 4:0 общ резултат.

По време на социализма подобно чудо се случи само два пъти. Първият случай е отпреди 61 години, когато пловдивският “Спартак” побеждава с 1:0 пернишкия “Миньор”. В момента “Спартак” е в пета дивизия, след като бе възстановен миналото лято, а “Миньор” е в средата на класирането на Югозападната “В” група.

“Ботев” пък вече е рекордьор в подобни финали, защото ще участва за четвърти път в изцяло провинциален сблъсък, пише "24 часа". По три участия имат “Лудогорец” и “Литекс”. “Локомотив” има само един подобен мач. “Чернобелите” имат и един провинциален финал за Купата на Съветската армия срещу “Чирпан”, но тогава турнирът бе второстепенен и не даваше място в евротурнирите.

Вече има предложение двубоят да бъде преместен от 15 май за уикенда, за да няма проблеми в София. По традиция двубоят е на Националния стадион “Васил Левски”. Мачът обаче е в работен ден и просто феновете няма да има как да паркират нормално в столицата, когато повечето жители ще са си у дома. Става дума най-вероятно за 18 май, събота, като плановете са мачът да е в ранния следобед около 15 или 16 часа, за да могат агитките да се придвижат и след това да се приберат по светло.

Няма вариант двубоят да е в Пловдив, защото във втория по големина град в момента няма нормален стадион. “Ботев” играе на базата си в квартал “Коматево”, а “Локо” чака концесия, за да оправи своя в парка “Лаута”. Бившият “9-и септември” от години е запуснат и няма как да приеме възлов мач от което и да е ниво в родния футбол.