Борусия Дортмунд със сигурност ще бъде поставен във втора урна при формирането на групите в Шампионската лига през следващия сезон.

В момента вицешампионът на Германия и Европа се намира на 16-а позиция в ранглистата на УЕФА, като допреди няколко сезона заемаше срамното 119-о място.

До края на сезона Борусия може да бъде изпреварен само от Ювентус, който в момента е 18-и в ранглистата. Сред отборите, които са пред Дортмунд в подреждането, има няколко клуба, които обаче няма да участват в Шампионската лига.

Това важи за Валенсия, който е на цели 15 точки от четвъртия Атлетик Билбао в Ла Лига. Седемкратният европейски клубен шампион Милан е на непосилните 22 пункта зад Наполи, а градския съперник на "росонерите" Интер е на 14 точки зад момчетата на Рафа Бенитес.

Френският Лион пък се намира на девет точки от зона Шампионска лига и почти сигурно ще се пробва в лига Европа от новия сезон.

Не е цветущо положението на Манчестър Юнайтед, който е на седем пункта зад четвъртия във Висшата лига Арсенал. Самите "артилеристи" обаче мога да изгърмят, тъй като водят само с точка на Евертън, който има мач по-малко.

В Португалия Порто вече изпусна питомното, отдалечавайки се от второто място и ще гони дивото, търсейки място в ШЛ през задния вход. Шалке се намира на трето място в Бундеслигата, като пет кръга преди края "миньорите" имат аванс от седем точки пред четвъртия Борусия Мьонхенгладбах.