Борусия Дортмунд пропусна да доубие Порто и спечели само с 2:0 в първи 1/16-финален двубой от Лига Европа, игран на стадион "Сигнал Идуна Парк".

Германският клуб тотално надигра португалците през първото полувреме, откривайки резултата рано-рано чрез бека Лукаш Пишчек. До паузата Борусия продължи да доминира, а другият бек Марсел Шмелцер нацели гредата.

През второто полувреме страхливите и безобидни в този мач "дракони" включиха ритници в тактиката си и за известно време Марко Ройс беше извън игра. Двайсетина минути преди края обаче точно той наказа противника с второ попадение за своя тим.

Пет минути преди края Дортмунд нацели втора греда, този път чрез Мхитарян. Статистиката в края на мача показа 20:3 удара в полза на германците и 67% владеене на топката за тях. Реваншът е след седмица на португалска земя.


<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/VhKQ9SMMtB0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Домакините имаха нужда точно от 20 секунди, за да създадат първата си атака в срещата. Марко Ройс овладя и подаде вдясно за Хенрих Мхитарян, който опита да центрира в наказателното поле, но прати топката в аут.

Марсел Шмелцер се впусна в акция по лявото крило и центрира в наказателното поле към Пиер-Емерик Обамеянг, но в последния възможен момент Хосе Анхел подложи крака си и предотврати почти сигурно попадение. При изпълнението на корнера завърналият се най-после за своя първи мач през този сезон Нури Шахин шутира с левачката, но неточно.

Логичното се случи в шестата минута, в която Борусия откри резултата след късо изпълнение на корнер. Шинджи Кагава пусна за Мхитарян, който центрира към Лукаш Пишчек в наказателното поле. Полякът засече от движение с десния крак и Икер Касияс спаси, но топката попадна отново у бека и този път той беше безпощаден с глава.

В средата на първото полувреме момчетата на Томас Тухел получиха възможност да изпълнят пряк свободен удар малко пред границата на наказателното поле. Марко Ройс завъртя топката над стената, но и над вратата на противника.

Един от най-дейните на терена Марсел Шмелцер продължи да се включва дейно по лявото крило. Той отправи прострелно центриране от малък ъгъл и изненада Касияс, но топката срещна левия страничен стълб и излезе в аут.

После опит на Кагава не намери целта, а Порто отправи първия си удар едва десетина минути преди паузата чрез Оливейра, но Бюрки внесе спокойствие като улови спокойно.

В началото на второто полувреме Варела можеше да си вкара автогол, след като центриране отдясно срещна тялото му, но Касияс улови топката.

После Кагава подаде за Ройс в наказателното поле и ударът на германеца не се получи, но топката стигна отново при японеца, който шутира неточно от паднала позиция. Шмелцер центрира отляво, но Касияс улови.

Двайсетина минути преди края на редовното време Борусия удвои аванса си чрез Марко Ройс, който преди това получи здрав ритник от Варела. Германецът стреля с вътрешен фалц и след рикошет в тялото на Инди, топката влетя в мрежата.

Статистиката след втория гол за Борусия показа невероятните 17:1 удара в полза на домакините и 68% владеене на топката.

Шинджи Кагава пробва изстрел от малък ъгъл в 84-ата минута, но Икер Касияс беше застанал на правилното място и после улови. Вденага след това се стигна и до удар с глава на Мхитарян, но арменецът нацели гредата след центриране на Кагава.

Порто стигна до първата си голова възможност в 89-ата минута, когато Бюрки излезе, скъси ъгъла и блокира удар отблизо на резервата Сук. 

 

Борусия Дортмунд - Порто  2:0

1:0 Лукаш Пишчек - 6'
2:0 Марко Ройс - 71'

 

Борусия Дортмунд: Бюрки, Сократис, Хумелс, Пишчек, Шмелцер, Шахин (Ляйтнер - 57'), Вайгъл, Кагава (Гинтер - 87'), Мхитарян, Ройс (Пулишич - 87'), Обамеянг

Порто: Касияс, Мартинс Инди, Лаюн, Варела, Анхел, Невес, Ерера, Оливейра (Евандро - 76'), Брахими (Андре - 59'), Абубакар (Сук - 89'), Марега