Борусия Дортмунд и Байерн Мюнхен завършиха 0:0 супердербито на 25-ия кръг на германската Бундеслига, играно на стадион "Сигнал Идуна Парк".

Момчетата на Пеп Гуардиола имаха териториално предимство през първото полувреме и стигнаха до чиста голова позиция, но останалият сам срещу Бюрки Дъглас Коста стреля право в тялото на вратаря.

В средата на второто полувреме най-добрият на терена Артуро Видал можеше да стане герой за своите, но разтресе напречната греда след намесата на Бюрки.

Пресата на шампионите достигаше почти до наказателното поле на "жълто-черните" и момчетата на Томас Тухел изпитваха сериозни трудности при изнасянето на топката, но все пак удържаха равенството.

По този начин разликата между двата отбора на върха се запази. Байерн Мюнхен събра 63 точки, а вторият Борусия е с 58 пункта.


Домакините сътвориха първата опасна акция в срещата. Марко Ройс получи вляво при светкавична контраатака на своите, навлезе в наказателното поле, финтира бранител и се нагласи за стрелба, но бранител подложи тялото си и предотврати опасността.

В петата минута вратарят на Борусия Роман Бюрки допусна поредната си безумна грешка този сезон. Той излезе неадекватно в опит да пресече острото центриране на Дъглас Коста отляво, но се размина с кълбото и то попадна у Томас Мюлер. Световният шампион стреля от десетина метра, но не намери опразнената врата!

Двубоят протичаше на изключително високи обороти и Коста стреля високо, след което дортмундци сътвориха нова мълниеносна контраатака. Пиер-Емерик Обамеянг надбяга Джошуа Кимих при подаване от дълбочина и стреля, но Мануел Нойер спаси.

Малко след това Ерик Дурм беше намерен от Хенрих Мхитарян в наказателното поле, завъртя се и намери коридор за стрелба, но прати топката във външната част на мрежата. После Обамеянг намери Ройс в наказателното поле, но Марко не си спря добре и в последния момент Кимих изчисти. 

Натиканият в своята половина Байерн успя да сътвори много скоростна атака, при която пропусна най-чистото положение в мача. Ариен Робен изведе Коста сам срещу Бюрки, но бразилецът стреля в краката на вратаря, след като имаше възможността да си избере ъгъл!

Постепенно мюнхенци отново взеха инициативата и играта се водеше предимно в половината на техния противник. Шут на Левандовски беше отклонен, а след това се стигна до два изстрела на Ариен Робен. При първия от тях холандецът би в ръцете на Бюрки, а при втория - покрай дясната греда.

Малко след подновяването на играта Борусия стигна до много добро положение. Пиер-Емерик Обамеянг беше намерен в наказателното поле и и шутира отблизо, но Нойер излезе, скъси ъгъла и спаси сигурно попадение. На отсрещната врата Видал би с глава, но неточно.

Преди да измине един час игра Робен беше намерен с много хубав пас от Чаби Алонсо, но снарядът на холандеца профуча над целта. В средата на втората част един от най-дейните на терена Артуро Видал разтресе напречната греда, като Бюрки докосна топката с върха на пръстите си.

"Жълто-черните" отговориха с поредната контраатака, при която Ройс намери Обамеянг, но изстрелът на габонеца премина покрай десния страничен стълб. Последва нова акция на баварците, но Робен би високо.

Томас Мюлер се пребори за топката в 86-ата минута и напредна, за да отправи неточен удар с левия крак пред границата на наказателното поле. Борусия отговори с атака отдясно, но влезлият като резерва Адриан Рамос би неточно с глава.


Борусия Дортмунд - Байерн Мюнхен 0:0

 

Борусия Дортмунд: Бюрки, Хумелс, Бендер, Пишчек, Шмелцер, Вайгъл, Дурм, Гюндоган (Шахин - 91'), Мхитарян, Ройс (Рамос - 81'), Обамеянг 

Байерн Мюнхен: Нойер, Кимих, Алаба, Лам, Бернат, Алонсо (Бенатия - 90'), Видал, Коста (Рибери - 75'), Робен, Мюлер, Левандовски