Треньорите Томас Тухел и Юрген Клоп се познават и ценят още от времето, в което и двамата работеха в Майнц. И въпреки че години по-късно работодателите им вече се казват Борусия Дортмунд и Ливърпул, те явно са си останали духовни братя. 

Защото напоследък и двамата най-популярни немски клубни треньори почти по едно и също време критикуват астрономическите суми, които се плащат на трансферния пазар.

"Цифрите вече нямат никаква връзка с хората, които идват по стадионите. Трябва да внимаваме да не ги изгубим, защото се въртят прекалено много пари", подчерта Тухел. 

Колегата му Клоп пък стигна по-далеч и се зарече да се откаже от треньорството в деня, в който във футбола става дума само за пари: "Ако дойде този ден, ще се оттегля, защото футболът е игра, която се играе!" Това са благородни думи, но съдържат и определена доза шизофрения. 

Побеснелият Тухел изнесе своята реч в китайския град Шънджън, където на един неравен терен Борусия Дортмунд игра срещу Манчестър Сити в мач от комерсиалния турнир Интернешънъл Чемпиънс Къп. А дни по-късно към отбора му се присъединиха световните шампиони Марио Гьотце и Андре Шюрле, които печелят на година повече, отколкото всички зрители на онзи китайски стадион общо.

Клоп пък се готви за новия сезон в САЩ, като целта на Ливърпул е същата като на Борусия Дортмунд - да сложат ръка на нови пазари и да си спечелят нови фенове. Или ако обобщим, да си направят реклама. Между тези, които тренират с мърсисайдци, е и новото попълнение Садио Мане, който беше купен за 41 млн. евро от Саутхемптън.

Двамата, Тухел и Клоп, не са фенове на пиар турнетата по други континенти. Пътуват се огромни разстояния, води се борба с климатични промени и часови разлики, а от всичко това страдат тренировките. И за двамата усърдни работници би било много по-добре, ако подготовката се води на собствените клубни бази.

Техните клубове обаче не им оставят избор. И те се оказаха в Шънджън и Калифорния в момента, в който скочиха на модерния футбол. А той се вълнува повече от икономическо израстване, за сметка на което се жертват подготовките. Това развитие не е ново, почти всички европейски грандове бяха или още са по чужди континенти. Няма съмнение, че Тухел и Клоп имат право. Но техните клубове са сред тези, които засилват все повече и повече покачването на цените на пазара.

За разлика от тях новият треньор на Байерн Карло Анчелоти реагира много по-адекватно на въпрос за трансферния пазар и каза по време на турнето на отбора в САЩ: "Един клуб продава, друг купува. Така функционира всичко!" Италианецът очевидно си дава сметка, че и треньорите, подобно на играчите, ще бъдат сред печелившите покрай многомилионния балон, в който се е превърнал елитният футбол.

Симон Пауш, "Ди Велт"
Превод на вестник "7 дни спорт"