Часове след загубения двубой за Суперкупата на Германия срещу Байерн Борусия Дортмунд срази Зандхаузен с 3:0 като гост в приятелски мач, игран на стадион "Хардтвалдщадион" по случай 100-годишния юбилей на втородивизионния германски тим.

Томас Тухел заложи основно на футболистите, които тренират от няколко дни с отбора. Най-скъпата покупка на тима в историята Андре Шюрле се отличи с два гола, а блудният син Марио Гьотце записа асистенция за второто попадение на близкия си приятел, с когото бяха заедно на почивка.

Статистически най-добрият млад дрибльор в Европа Емре Мор направи много добър мач и реализира второто попадение за германския вицешампион. Европейският шампион с Португалия и друго ново попълнение на тима Рафаел Герейро пък подаде за първия гол на Шюрле.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/g-Uc6D3CTxQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>


Домакините започнаха по-напористо и създадоха първата опасност. Якуб Косечки можеше да открие на добра позиция, но не уцели топката. Малко след това пък Емре Мор отправи първи удар за Борусия, но прати кълбото във външната част на мрежата.

Дортмунд откри резултата в осмата минута чрез най-скъпата си покупка в историята Андре Шюрле, който получи много добро подаване от друг нов в състава - Рафа Герейро.

Шюрле беше замесен при три от следващите акции на рурци. Той намери Пулишич, чийто пас не беше оползотворен от Мор, а след това отправи два снаряда, при втория от които загря ръкавиците на вратаря Вуле.

Видимо отпускане в редиците на гостите позволи на Зандхаузен да отправи три удара. Пледъл и Фолман шутираха покрай гредата, а Роман Вайденфелер отказа Хьолер с добро спасяване.

След почивката "жълто-черните" се развихриха и удвоиха чрез Емре Мор, който се възползва от груба грешка на вратаря Вуле. Седем минути след това Шюрле вкара втория си гол в мача, получавайки асистенция от Марио Гьотце.

В средата на второто полувреме Гьотце и Шюрле се разиграха и видимо се забавляваха на игрището. Марио опита да прехвърли вратаря по изкусен начин, но не беше точен в завършващия си удар. След това Андре отправи страховито и изключително трудно за изпълнение воле от малък ъгъл, но би покрай целта.

След множеството смени в състава на Борусия темпото на игра спадна и до края мачът се доиграваше. Зандхаузен имаше две възможности, но Вайденфелер не беше затруднен.

 

Зандхаузен - Борусия Дортмунд 0:3

0:1 Андре Шюрле - 8'
0:2 Емре Мор - 52'
0:3 Андре Шюрле - 59'

 

Съставът на Борусия Дортмунд: Вайденфелер, Бърнич (Карацор - 73'), Вайгъл, Мерино, Пишчек (Диец - 73'), Шахин, Герейро (Парк - 60'), Пулишич, Гьотце (Хобер - 73'), Шюрле (Дикман - 73'), Мор (Ал Гадиуи - 73')