Борусия Дортмунд победи РазенБалшпорт Лайпциг с 1:0 в дербито на 19-ия кръг на германската Бундеслига, играно на стадион "Сигнал Идуна Парк".

"Жълто-черните" изпитваха трудности с изграждането на атаките си, но десетина минути преди почивката водещият реализатор в първенството Пиер-Емерик Обамеянг (17 гола) откри резултата след осмата асистенция на най-добрия подавач в елита Осман Дембеле.

В първата половина на втората част много груби пропуски направиха Марко Ройс и Обамеянг, като и в двата случая те бяха останали сами срещу вратаря. Към края Марко направи още два невероятни пропуска и в 94-ата минута рурци можеха да бъдат наказани, но голът на Мартинес беше отменен заради много тънка засада.

Така Борусия Дортмунд събра 34 точки и излезе на трето място, докато вторият Лапйциг остава с 42 пункта и изостава с четири от лидера Байерн Мюнхен.


Двата отбора започнаха сравнително спокойно и в началото Марко Ройс отправи хубав удар от въздуха в ръцете на вратаря Гулаши, но съдийската бригада маркира положение на засада.

После отборът от Лайпциг сътвориха няколко прилични атаки, при които си издейства нарушение в близост до наказателното поле на противника, но отбраната на рурци се справяше.

Вече бяха изминали десетина минути игра, когато Пиер-Емерик Обамеянг демонстрира линейната си бързина. Той тръгна малко пред дъгата на собственото си наказателно поле и нахлу в пеналта на РБ, но Осман Дембеле не отигра добре при центрирането на габонеца.

Последва изключително скучен период, в който не се случваше нищо съществено. Осман Дембеле надбяга Компер по дясното крило и центрира в наказателното поле, но там Обамеянг стреля високо с глава.

Десетина минути преди паузата двамата повториха упражнението, но този път топката се озова в мрежата зад Гулаши. Дембеле буквално сложи кълбото на главата на габонеца и при втория си опит той не пропусна.

Още в началото на второто полувреме Борусия проспа пробив на Зелке отдясно, но нападателят се затвори и при връщането си назад отбраната в жълто-черно изчисти.

Малко след това се стигна и до пропуска на мача до момента! Обамеянг получи около центъра, пробяга голямо разстояние и пусна вляво за Марко Ройс. Германецът финтира бранител и останал сам срещу вратаря, би много слабо и неточно покрай гредата.

После Ройс върна жеста и изведе Обамеянг с прекрасно подаване. Африканецът финтира бранител и стреля технично, но право в ръцете на вратаря! Влезлият Пулишич се отличи с две добри центрирания, но защитата на гостите се справи.

В 83-ата минута се стигна до още една интересна ситуация. Ройс отново беше изведен и този път от по-трудна позиция би покрай левия страничен стълб.

Минута преди края Ройс направи третия си фрапантен пропуск в мача, като този път не успя да вкара сам срещу вратаря от три метра! В добавеното време пък Упамекано изчисти от голлинията удар на Гинтер.

За невероятен късмет на Дортмунд в 94-ата минута беше отменен гол на Мартинес, който се измъкна между рехавата отбрана на домакините. Повторенията показаха, че наистина има много тънка засада на нападателя.

 

Борусия Дортмунд - РазенБалшпорт Лайпциг 1:0

1:0 Пиер-Емерик Обамеянг - 35'

 

Борусия Дортмунд: Бюрки, Бартра, Сократис, Пишчек, Шмелцер (Паслак - 85'), Дурм, Вайгъл, Герейро (Гинтер - 77'), Дембеле (Пулишич - 61'), Ройс, Обамеянг

РБ Лайпциг: Гулаши, Орбан, Компер, Бернардо, Халстенбергер, Кайзер (Мартинес - 80'), Кедира (Упамекано - 61'), Кейта, Илзанкер, Полсен, Зелке (Бърк - 73')