Офанзивният полузащитник на Борусия Дортмунд Марио Гьотце може за се завърне в игра чак през новия сезон. Както е известно, вчера от клуба обявиха, че техничарят има проблеми с обмяната на веществата.

Заболяването има различни форми и различна тежест, но към момента от Дортмунд не уточняват какъв е случаят на герой от финала на Мондиал 2014.

Изпълнителният директор на Борусия Ханс-Йоахим Вацке обяви, че лечението на звездата няма да е кратко. Футболистът получи публичната подкрепа на всички ръководители и неговото завръщане в игра няма да се пришпорва.

Тъй като не става дума за рутинна футболна контузия, Марио ще се лекува не като професионален спортист, а като обикновен пациент. Далеч дори от лекарите на "жълто-черните".

Едва направените наскоро детайлни прегледи установиха защо Гьотце не може да свали килограми през последните години и защо постоянно е измъчван от мускулни контузии. Организмът му изпитва трудности с изгарянето на мазнините, а излишните килограми са предпоставка за повече травми заради постоянното ниво на натоварване.

Специалистът в тази област Ралф Орман смята, че при Гьотце става дума за метаболитна миопатия, при която се стига до увреждане на мускулните влакна. Статистически 2% от германците имат такъв проблем. Симптомите: болки в мускулите, гърба, крампи, повишаване на ензима креатинкиназа.

Според вестник "Билд" състоянието на Гьотце може да бъде овладяно. Има надежда, че героят за цяла Германия от световното първенство в Бразилия ще може да покаже отново суперформата от първия си период на стадион "Сигнал Идуна Парк".

Дори легендата на Байерн Мюнхен Лотар Матеус смени тона, когато научи за състоянието на Гьотце: "Това е голям удар. Но добрата новина е, че проблемът е установен и сега ще може да се лекува. Разбира се, че с оглед на тази информация неговото представяне трябва да се оценява по съвсем различен начин, в сравнение с преди, когато не се знаеше нищо по въпроса". Дълго време точно Матеус минаваше за един от големите критици на звездата.

Гьотце дебютира в Бундеслигата на 21-и ноември 2009 година, но след това получи цели 18 контузии и заради тях пропусна 69 шампионатни мача. Повечето от травмите му са мускулни....

Германският селекционер Йоахим Льов даде кураж на Марио: "Държа на него. Той не е типичният нападател, но има голов нюх и дарбата да вкарва в големите мачове на топ-нации като Аржентина и Бразилия. Не всеки е способен на това".