Борусия Дортмун взе задължителната победа в дербито с Хофенхайм и след 2:1 у дома вече е фаворит за третото място и директно класиране в групите на Шампионската лига. С този успех вестфалци изпревариха основния си конкурент, след като имат 60 точки. С две по-малко на 4-то място е тимът на Хофенхайм.

Марко Ройс бе дал преднина на домакините след спорно попадение още в 4-та минута, а в 82-та Пиер-Емерик Обамеянг довърши Хофе, след като през първата част пропусна дузпа. В края на срещата Андрей Крамарич бе върнал надеждите на гостите с точно изпълнение на наказателен удар.

Двубоят започна по възможно най-добрия начин за домакините, които поведоха много рано в срещата. Но не и без помощта на съдиите. Още в 40-та минута Гонсало Кастро опита да си спечели предимство пред защитник на гостите и си поведе на границата на наказателното поле. Докосването на Кастро обаче стана като къс пас към Марко Ройс, който се добра първи до топката, а след това с лекота я мушна между краката на Бауман – 1:0 за Борусия. Телевизионните повторения обаче показаха, че Ройс е в очевидна засада. Това нямаше никакво значение, а Ройс вкара 5-то си попадение в последните 6 мача, откакто се завърна на терена от контузия.

В 13-та минута нещата за вестфалци изглеждаха още по-добри. Ройс спечели дузпа, след като центрира отляво, а Кадербек игра с ръка в наказателното си поле. Пиер-Емерик Обамеян обаче стреля покрай страничната греда.

До края на полувремето Дортмунд контролираше нещата, а Хофенхайм можеше да изравни, но Вагнер и Хюбнер нямаха късмет при две от ситуациите пред вратата на домакините.

Гостите опитаха да обърнат развоя през втората част, но удар на Крамарич от фаул не намери целта, а в 58-та минута Демирбей стреля мощно от повече от 25 метра, а Бюрки реши да действа на сигурно и изби.

Малко след това Ройс можеше да реши всичко, след като получи дълго подаване от Папастатопулос, но Балман показа страхотна реакция и предотврати опасността.

Всичко бе решено в 82-та минута, когато Обамеян се реваншира за пропуснатата дузпа. Габонецът беше на точното място в точния момент при разбъркване в наказателното поле на Хофенхайм и отблизо направи 2:0 с 28-мия си гол в Бундеслигата от началото на сезона.

Миг по-късно надеждите на Хофе възкръснаха. Гинтер извърши нарушение в наказателното си поле, а Андрей Крамарич реализира хладнокръвно отсъдената дузпа за 13-тия си гол този сезон.

Борусия Дортмунд – Хофенхайм 2:1

1:0 Марко Ройс 4‘

2:0 Пиер-Емерик Обамеяг 82‘

2:1 Андрей Крамарич 86-д‘

Борусия Дортмунд: Бюрки, Пишчек, Папастатопулос, Шмелцер, Гинтер, Вайгъл, Кастро, Гереро (90 - Бендер), Дембеле (80 – Кагава), Ройс (80 – Роде), Обамеянг

Хофенхайм: Бауман, Суле, Вьог, Хюбнер (68 – Шалай), Кадерабек (58 – Толян), Руди, Демирбей, Крамарич, Зюбер, Вагнер, Ут (65 – Амири)