Борусия Дортмунд победи Хофенхайм в самия край с 2:1 в двубой от 17-ия кръг на германската Бундеслига, игран на стадион "Сигнал Идуна Парк".

"Жълто-черните" бяха по-дейният отбор в началото, но се оказаха назад в резултата в средата на първата част, когато Марк Ут вкара на празна врата след грешка в защитата на домакините.

В средата на второто полувреме Пиер-Емерик Обамеянг изравни от дузпа, отсъдена за нарушение срещу Кагава. Дортмунд не успяваше да доминира, но пък минута преди края на редовното време Кристиан Пулишич вкара победния гол след пас на Кагава.

Борусия Дортмунд събра 28 пункта и се изкачи на трета позиция, докато Хофенхайм е седми с 26 точки.


Двата отбора започнаха сравнително спокойно и все още се разузнаваха, когато Грилич допусна груба грешка, подарявайки топката на Андрий Ярмоленко. Украинецът излезе на стрелкова позиция и стреля, но изобщо не успя да уцели вратата. 

Малко след това и Кристиан Пулишич пробва късмета си след пас на Ярмоленко, но в ръцете на Бауман. Пиер-Емерик Обамеянг засече ефектно с петичка и дори уцели вратата от неудобна позиция, но стражът на гостите изобщо не беше затруднен.

Ярмоленко на два пъти беше блокиран, като в един от случаите беше заел добра позиция за стрелба. При една от редките атаки на гостите Гнабри шутира точно, но Бюрки внимаваше. 

В средата на първото полувреме Хофе изненадващо поведе, след като разсече защитата на своя опонент. Кадержабек беше изведен в наказателното поле и пусна вляво за свободния Марк Ут, който намери опразнената врата.

<iframe src="https://cc.sporttube.com/embed/LBzCCCG" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Играта на нападателите на Борусия не се получаваше, защото Обамеянг би високо, а след това Ярмоленко опропасти много добра позиция и позволи топката да му бъде изчистена.

Още в началото на второто полувреме домакините упражниха преса, но за малко да допуснат втори гол след мълниеносна контраатака на своя противник. Амири беше оставен непокрит в наказателното поле и стреля от въздуха, но Бюрки успя да избие насочения право в неговия обсег удар.

Тъкмо беше изминал един час игра, когато Пош препъна Шинджи Кагава в наказателното поле и реферът логично посочи бялата точка. Пиер-Емерик Обамеянг пое отговорността и не сбърка, пращайки кълбото в долния десен ъгъл.

Постепенно гостите заиграха по-атакуващо и отправиха неточни удари чрез Кадержабек и Демирбей. В същото време в акциите на Борусия липсваше креативност и острота.

В 89-ата минута обаче Шинджи Кагава пусна за Кристиан Пулишич, който се измъкна от защитата, спря си добре и отблизо вкара с левия крак.

Обамеянг направи фрапантен пропуск на празна врата в добавеното време на срещата, но пък той не се отрази върху крайния резултат, защото съдията сложи край на срещата секунди след това.

 

Борусия Дортмунд - Хофенхайм 2:1
0:1 Марк Ут - 21'
1:1 Пиер-Емерик Обамеянг - 63', дузпа
2:1 Кристиан Пулишич - 89'

 


Борусия Дортмунд: Бюрки, Топрак, Сократис, Толян, Шмелцер, Вайгъл, Кагава, Герейро, Пулишич, Ярмоленко (Дахуд - 73'), Обамеянг 

Хофенхайм: Бауман, Фогт, Пош, Хюбнер, Цубер, Кадержабек, Амири, Грилич, Демирбей, Гнабри (Крамарич - 63'), Ут (Шалай - 69')