Задържаният за бомбената атака срещу автобуса на Борусия Дортмунд през април 2017 г. Сергей В. се яви пред съда в Германия по 28-те обвинения в опит за убийство.

Атентаторът, който е с руско и германско гражданство, твърди, че не е искал да убие или нарани никого. Той обясни, че атаката му е била изцяло по финансови причини.

През миналия април Сергей В. заложи бомба край Хьохстен в покрайнините на Дортмунд, откъдето минаваше автобусът на Борусия на път за двубой с Монако в Шампионската лига. Заради последвалите три експлозии и пострадалия футболист Марк Бартра срещата беше отложена с 24 часа.

Впоследствие прокуратурата разкри, че целта на нападението е била да падне цената на акциите на футболния клуб. Извършителят е очаквал да се облагодетелства при срив на акциите, залагайки 5900 евро. 28-годишният електротехник е очаквал да спечели над 500 хиляди евро, пише "Дневник".

Това беше първото изслушване на Сергей В. по делото, като все още не е ясно каква ще бъде присъдата му. Законът в Германия предвижда минимум 10 години в затвора, но тъй като става въпрос за по-сериозно провинение, при което са засегнати повече от едно лице, е възможно той да лежи в затвора доста по-дълго.