Майнц 05 тресна с 2:1 Борусия Дортмун като гост и записа впечатляваща победа, която му гарантира оставане в елита на Германия. Головете за гостите забиха Баку (4) и Муто (13), точен за домакините бе Максимилиан (16).

Със спечелените три точки Майнц вече има 36 пункта и си гарантира мястото в Първа Бундеслига, тъй като няма как да бъде задминат от Хамбургер, Волфсбург и Фрайбург, които до последно ще се борят за оцеляването си.

От своя страна Борусия Дортмунд записа пореден посредствен мач този сезон и с право бе изпратен с освирквания от верните си фенове.

"Жълто-черните" остават на трета позиция, но с нищо в този мач не показаха, че са гранд в Германия и логично загубиха. 


Дортмунд започна атакуващо мача и още в началото притисна играчите на Майнц пред наказателното им поле, но домакините така и не създадоха чисто голово положение.

В 4-ата минута гостите сътвориха страхотна комбинация, при която Гбамин намери Баку и той едва не скъса мрежата на "жълто-черните" за 0:1.

Дортмунд се хвърли в свирепи атаки, но последователно Пишчек и Ройс изпуснаха страхотни възможности, за Майнц пък неточен пред гола бе Брошински.

Така се стигна до 13-ата минута, когато Бласис центрира отляво в наказателното поле на домакините, където Муто изпревари Бурки и технично вкара с глава за 0:2.

Дортмунд бе в нокдаун, а феновете не вярваха на очите си какво се случва с любимците им. Домакините обаче бързо се съвзеха от този шок и само след три минути успяха да намалят.

Санчо намери отлично Максимилиан на точката на дузпата, последва технично завъртане и безупречен удар в долния ляв ъгъл на Мюлер за 1:2.

"Жълто-черните" се вдигнаха в следващите минути и пред вратата на Майнц се заредиха положения, които обаче бяха с лекота пропуснати от Санчо, Ройс и Максимилиан.

От своя страна гостите заложиха изцяло на контри и бяха близо до трети гол, но Бласис с глава стреля до гредата. След половин час игра гостите скочиха за дузпа, но такава не им бе отсъдена, а бе вдигнат жълт картон на Баку.

До края на полувремето Дортмунд изцяло се пренесе в половината на Майнц, но отново домакините бяха непохватни пред гола, като с проупски се отчетоха Пишчек, Гьотце и Пулисич.  

Втората част започна с нови масирани атаки на Дортмунд, но отново нападателите на домакините стигайки до вратата се омотаваха в непохватни отигравания.

В 46-ата минута Ройс стреля неточно, последваха и пропуски на Шмелтцер, Гьотче и Санчо. Домакините изцяло контролираха играта, но срещу себе си имаха един решен на всичко отбор, който много правилно се защитаваше и затваряше празните пространства.

В 49-ата минута Гбамин се възползва от една бърза контра на гостите, но стреля до гредата. Малко по-късно и Баку не успя да вкара. Майнц изцяло залагаше в тези минути на контраатаките, които тотално объркваха защитата на Дортмунд.

След час игра отново Марко Ройс навърза отбраната на гостите, но се засуети и изпусна да нанесе голов удар. В 71-ата минута Марьо Готце отново стреля непохватно и бе награден със смяна.

Последваха спокойни минути, в които Дортмунд владееше инициативата, но трудно достигаше до чисто положение. До края не се случи нищо интересно и така Майнц заслужено си взе победата и оцеля в Първа Бундеслига. 

Дортмунд - Майнц 1:2

Голмайстори: 

0:1 Баку (4)
0:2 Муто (13)
1:2 Максимилиан (16)

Дортмунд: Бурки, Пишчек, Аканджи, Топрак, Папастатопулу, Вайгл, Гьотце, Ройс, Санчо, Пулисич, Максимилиан

Майнц 05: Мюлер, Диало, Хак, Брошински, Бел, Гбамин, Де Йонг, Баку, Муто, Озтунали, Бласис