Футболистът на Борусия Дортмунд Нури Шахин е на път да разбие клишето, че професионалните спортисти не инвестират в образованието си. Турският национал обяви, че е приет да учи в един от най-престижните университети в света – "Харвард".

Халфът, който има 273 мача за "жълто-черните", ще изучава бизнес мениджмънт в учебното заведение в американския щат Масачузетс. Харвардският университет е най-старият в САЩ и е считан за един от най-престижните в света. В "Харвард" са учили осем от президентите на САЩ.

"Щастлив съм да съобщя, че съм приет в бизнес факултета на "Харвард". Много съм развълнуван от програмата и възможността да срещна легендарния професор Анита Елберс", написа Шахин в своя профил в "Туитър".

Елберс е сред най-реномираните имена в "Харвард" в момента в областта на медиите и спортния сектор. Тя е известна със своите трудове за Барселона, Бока Хуниорс, Леброн Джеймс и Мария Шарапова.

Шахин побърза да успокои всички в Дортмунд, че няма да напуска отбора. Той ще съчетава обучението си с ежедневните тренировки и мачовете, пише "Дневник". Халфът, който е на 29 години, има договор с Борусия до лятото на 2019 г.

Турският национал не е единственият играч от Бундеслигата, който залага на висшето си образование. През миналата година нападателят на Байерн Мюнхен Роберт Левандовски завърши курс по физическо образование, треньорство и мениджмънт в университета във Варшава. Нападателят на Аугсбург Алфред Финбогасон и защитникът на Херта Джордан Торунарига също са висшисти.

Наскоро защитникът на Манчестър Сити Венсан Компани пък стана магистър по бизнес администрация. Капитанът на "гражданите" получи дипломата си от Висшето бизнес училище в Манчестър.