Борусия Дортмунд - Байерн Мюнхен, дерби на 11-ия кръг в германската Бундеслига. Стадион "Сигнал Идуна Парк", 19.30 часа българско време.

 

Групата на Борусия Дортмунд:
Вратари: Бюрки, Хитц
Защитници: Аканджи, Диало, Загаду, Топрак, Пишчек, Хакими, Толян
Полузащитници: Дилейни, Гомес, Вайгъл, Дахуд, Герейро, Витсел, Гьотце, Санчо, Кагава, Пулишич, Бърнич
Нападатели: Ройс, Исак, Алкасер, Филип, Волф, Ларсен
Контузени: Топрак, Толян, Роде, Шмелцер
Под въпрос: Бюрки, Диало


Групата на Байерн Мюнхен:
Вратари: Нойер, Улрайх
Защитници: Хумелс, Боатенг, Зюле, Алаба, Кимих, Рафиня, Май
Полузащитници: Мартинес, Ренато, Горецка, Рибери, Хамес, Шабани
Нападатели: Левандовски, Мюлер, Гнабри, Вагнер
Контузени: Коман, Толисо, Тиаго, Робен

 

Прогноза на Gol.bg:

Поредното издание на дербито в Бундеслигата Der Klassiker (б.р. Класиката) наистина започва да мирише на такова заради чудесната форма на Борусия Дортмунд и проблемите в играта на баварския колос.

Куриозното е, че Нико Ковач е треньорът с един от най-силните начални периоди начело на Байерн изобщо (седем поредни победи във всички турнири), но още в средата на октомври се заговори за негова смяна.

Четирите поредни мача без победа бяха последвани от четири поредни успеха, но хиксът у дома срещу Фрайбург в миналия кръг отново внесе напрежение в лагера на шампионите, тъй като пасивът им от върха се възстанови на четири пункта.

В същото време Люсиен Фавре стана първият треньор в историята на Борусия Дортмунд, който не губи нито един от първите си 15 мача във всички турнири. Тази седмица обаче вестфалци допуснаха първо поражение през кампанията (0:2 срещу Атлетико в Мадрид).

Това е двубой №26 за последните шест години и половина между двата тима на четири фронта - Бундеслига, Купа на Германия, Суперкупа на Германия и Шампионска лига. Борусия спечели само две от последните 12 шампионатни срещи с най-големия си противник, допускайки седем поражения.  

Срещу нито един друг противник мюнхенци нямат толкова ремита в Бундеслигата (29), а в Дортмунд балансът е 15:15 победи в 49 мача, при голова разлика 68:67 за гостите. В края на март баварците сразиха съперника с 6:0 в Мюнхен за първенство и рурци ще се опитат да изчистят това срамно петно с добра игра и победа над германския хегемон.

Мюнхенци спечелиха три от последните пет мача в Дортмунд за първенство, като за последно го сториха миналата есен с категоричното 3:1. Сега обаче пробойните в играта на шампионите се твърде осезаеми, докато Борусия разчита на отличната форма на капитана Марко Ройс и неговите "помощници" в предни позиции Джейдън Санчо и Пако Алкасер. Санчо е най-добрият подавач в шампионата с шест асистенции, докато испанският снайперист дели първото място в класацията на най-добрите стрелци.

През последните години Байерн определено доминира в това съперничество, но този път като че ли везните са леко наклонени в полза на "жълто-черните", затова залагаме на знак "1".


Резултат: Борусия Дортмунд - Байерн Мюнхен 3:2