Борусия Дортмунд победи неузнаваемия Шалке с 3:0 в Рурското дерби от петия кръг на германската Бундеслига. 

Момчетата на Люсиен Фавре се втурнаха напред още от самото начало на своя стадион "Сигнал Идуна Парк", но гостуващият отбор се отбраняваше успешно. Обсадата на домакините беше впечатляваща - претенциите за дузпа на Джовани Рейна не бяха уважени, Джейдън Санчо би много високо, а ударът на Ерлинг Халанд беше уловен от вратаря Рьонов.

Удар отляво на Тома Мюние беше спасен, а малко по-късно и настроеният ултра дефанзивно днес Шалке показа зъби, но шутът на Пасиенсия доведе само до корнер.

В куриозен момент беше замесен след това Халанд. Норвежецът проби отдясно, но скъси ъгъла си и диагоналния му изстрел излезе в... тъч! Махмуд Дахуд пък разтресе напречната греда със снаряд от дистанция.

Десет минути след почивката Борусия все пак превзе вратата на "миньорите" след заучено изпълнение на корнер. Рьонов спаси тупалката на Рейна, но се оказа безпомощен при добавката отблизо на Мануел Аканджи.

Малко след това Ерлинг Халанд удвои аванса на "жълто-черните". Той задържа малко след центъра, получи пас от Санчо и копна майсторски покрай стража на гостуващия отбор.

Страховит удар на Халанд беше спасен от вратаря на Шалке с върха на пръстите му, но в 78-ата минута Дортмунд сложи точка на спора. Попадението беше дело на Матс Хумелс, отбелязал с глава при изпълнение на корнер.

Третият в таблицата Борусия Дортмунд събра 12 точки, колкото има и хегемонът Байерн Мюнхен. Шалке е предпоследен с една точка.

Борусия Дортмунд - Шалке 3:0

1:0 Мануел Аканджи - 55'
2:0 Ерлинг Халанд - 61'
3:0 Матс Хумелс - 78'