Борусия Дортмунд разкъса Херта с 5:2 като гост в мач от осмия кръг на германската Бундеслига, игран на стадион "Олимпиащадион".

В герой се превърна головата машина Ерлинг Халанд, който се развихри веднага след почивката и завърши с цели 4 попадения. Преди това Херта преполови мача с гол аванс, дело на Матеуш Куня.

Разгромът за "старата дама" можеше да бъде още по-голям, но реферът Данкерт направи домакински подарък, отсъждайки дузпа-фантом. И това не спаси момчетата на Бруно Лабадия, защото те бяха тотално надиграни.

Пет минути преди края на редовното време в игра се появи и най-младият участник в мач от германския елит - Юсуфа Мукоко (16 години и 1 ден).

Борусия Дортмунд събра 18 точки и се качи на второто място в таблицата. Херта е 13-и със седем пункта.


Първата четвъртина на двубоя беше изключително скучна и в нея имаше общо два удара - неточен на Доди Лукебакио и спасеният шут на Марко Ройс на отсрещната врата. Като цяло вестфалци имаха превес в притежанието на топката и в броя на пасовете.

"Старата дама" откри резултата в 33-ата минута, в която Лукебакио овладя около центъра и намери Матеуш Куня. Последният отправи изненадващ изстрел извън наказателното поле и намери горния десен ъгъл.

Вицешампионите можеха да изравнят секунди преди паузата, когато Рафаел Герейро се отскубна зад защитата и подаде за Ерлинг Халанд, но норвежецът беше хванат в крачка на изгодна позиция.

Халанд имаше нужда от 72 секунди след подновяването на играта, за да се реваншира със заемане на точната позиция. Той изравни резултата с гол на празна врата след отлично подаване на Емре Джан отдясно.

Само две минути след това норвежката голова машина отново прати топката в мрежата! Този път той беше изведен от Юлиан Брандт и за малко да скъса мрежата с топовен изстрел по диагонала с левачката.

В 62-ата минута Халанд дори оформи своя хеттрик. Той се ориентира най-бързо след грешка в защитата на домакините, надбяга противник чрез физическата си мощ и бързина, след което спокойно намери опразнената врата.

Рафаел Герейро също записа името си сред реализаторите по куриозен начин, защото добута топката от границата на малкия пеналт след несполучлив опит за изчистване на бранител.

Малко по-късно реферът Данкерт се изложи сериозно, отсъждайки несъществуваща дузпа за столичани заради театрално падане на Гендузи в наказателното поле. Куня вкара от бялата точка, но правдата възтържествува секунди по-късно.

Не беше изминала и минута, когато Халанд проби, игра на двойно с Джъд Белингам и вкара четвъртото си попадение в двубоя!

В 85-ата минута Херта си отдъхна, защото Халанд беше заменен. Самата смяна беше историческа, защото своя официален дебют за Борусия направи детето-чудо Юсуфа Мукоко. Със своите 16 години и 1 ден той стана най-младият участник в мач от Бундеслигата.


Херта - Борусия Дортмунд 2:5

1:0 Матеуш Куня - 33'
1:1 Ерлинг Халанд - 47'
1:2 Ерлинг Халанд - 49'
1:3 Ерлинг Халанд - 62'
1:4 Рафаел Герейро - 70'
2:4 Матеуш Куня - 79', дузпа
2:5 Ерлинг Халанд - 80'