Байер Леверкузен победи Борусия Дортмунд с 2:1 в мач от междинния 17-и кръг на германската Бундеслига, игран на стадион "БайАрена".

"Аспирините" имаха леко игрово предимство още от самото начало и малко преди изтичането на четвърт час игра откриха резултата. Леон Бейли обра овациите с разкошен дълъг пас, а Муса Диаби впечатли с чудесно първо докосване и хладнокръвно завършване.

Вицешампионите създадоха опасна акция чрез Джейдън Санчо, а Ерлинг Халанд пробва да засече прострелното центриране отдясно, но без успех. Не след дълго Диаби отново излезе на стрелкова позиция, но този път би леко вдясно и Роман Бюрки спаси.

Към края на първото полувреме Байер беше осезаемо по-добрият отбор и Бюрки трябваше да спасява нов удар на Диаби, който беше във вихъра си и правеше каквото иска с отбраната в жълто. Леверкузен имаше предимство във владеенето на топката и на почивката водеше с 9:1 точни удара.

След паузата обаче играта се водеше предимно в половината на домакините и това даде резултат в средата на втората част. Юлиан Брандт изравни резултата с изстрел извън наказателното поле, но не се зарадва за гола срещу бившия си отбор, а ключова роля тук изигра дълбоката преса на вестфалци.

Веднага след това Брандт беше блокиран отблизо, а после Джейдън Санчо би покрай гредата. Десетина минути преди края на редовното време Байер се възползва от пропуските на съперника си и Флориан Вирц матира защитата на гостите при бърза контраатака - 2:1!

Вместо да потърси изравняване, обърканият Борусия Дортмунд беше пасивен в заключителната част и "аспирините" заслужено се поздравиха с важния успех.

Байер Леверкузен събра 32 точки и се изстреля на второ място, отстъпвайки с четири пункта на лидера Байерн Мюнхен. Със своите 29 точки четвъртият Борусия Дортмунд практически отпадна от борбата за титлата.


Байер Леверкузен - Борусия Дортмунд 2:1

1:0 Муса Диаби - 14'
1:1 Юлиан Брандт - 67'
2:1 Флориан Вирц - 80'