Ерлинг Холанд вече е вкарал изумителните 49 гола в 49 мача в Бундеслигата, откакто подписа с Борусия Дортмунд. Лошата новина за противниците е, че не показва никакви признаци на отслабване…

За по-кратко време, отколкото отнема на повечето от нас за обяд, норвежецът наниза първите си три попадения в първенството. Неговият 23-минутен хеттрик при дебюта срещу Аугсбург на 18 януари 2020 г. свали предишния рекорд на Йоел Похянпало, който имаше нужда от половин час, за да стигне до първите си три попадения за Леверкузен.

И оттогава Ерлинг пирува. Разписвайки се срещу Кьолн и Унион, той се превърна в първия играч, който отбелязва 7 пъти в първите си 3 мача, след това 8 в първите 5 и 9 в дебютните 6. Единствената изненада е, че не опъна мрежата в последвалата загуба с 3:4 от Леверкузен, при която по ирония на съдбата бе записал едва първите си пълни 90 минути.

Завърши втория полусезон на 2019/20 с 13 гола в 15 срещи – или попадения средно на всеки 81,7 минути. Преди това бе отбелязал 14 пъти в 16 мача за Залцбург в Австрия, продължавайки по същата тази възходяща траектория.

През 2020/21 Холанд финишира трети при реализаторите в Германия след рекордьора Левандовски (41) и Андре Силва (28), отбелязвайки 27 гола в 28 мача за първенство. Класира се обаче на втора позиция по минути за гол (89). Той никога не е изкарвал повече от 2 мача, без да се разпише, а в самия край на миналата кампания влезе в историята на Бундеслигата като първия играч до 21-годишна възраст, който е постигнал общо 40 гола в първенството.

През сезон 2020/21 Холанд се разписа в 14 мача. Само в 3 от тях не успя да вкара повече от веднъж (!), а срещу Херта при 5:2 в Берлин избухна с 4 гола за 32 минути през второто полувреме.

През новия сезон 2021/22 шоуто продължава с пълна сила. Взел е участие в 6 мача, в които събра 2 дубъла и общо 9 попадения в Бундеслигата. Бележи средно на 64 минути! Освен това добави 4 асистенции, което означава, че от първия до осмия кръг е имал пряко участие в 13 от 22 гола на Дортмунд. И това на фона на факта, че пропусна 2 мача заради контузия. Между другото това е водещ принос в лигата на този етап от кампанията.

Силният ход на младока

се пренесе и на сцената на ШЛ. През миналия сезон, наказвайки Севиля, той се превърна в първия играч, който се разписва повече от веднъж в 4 поредни срещи от Турнира на богатите. Освен това бе най-бързият, който достига до 20 гола в ШЛ. Направи го за 14 мача. Предишният рекорд бе от 24 участия и се държеше от Хари Кейн. Кристиано Роналдо пък имаше нужда от 56 срещи, за да стигне до 20 попадения в надпреварата на Стария континент.

Освен това Ерлинг счупи рекорда на Мбапе за най-много голове в ШЛ преди навършването на 21 години. Надмина и постижението на Оле Гунар Солскяер за най-резултатен норвежец. Никой не е вкарвал с по-голяма честота, откакто норвежкото чудо дебютира в турнира през есента на 2019-а.

За Купата на Германия също не изостава. В 6 мача има 7 гола, включително 2 при победата на финала срещу РБ Лайпциг през 2021-а. Добавяйки и попадението за Суперкупата, Холанд вече има

70 гола в 68 мача за Борусия

във всички турнири. В същия момент на кариерата си при жълто-черните Левандовски бе вкарал само 24! При това бе с 3 години по-голям. „Ако продължава да работи в тази насока, Холанд може да бъде най-добрият нападател в света”, похвали го полякът, който все още държи тази титла под ключ. Но все пак добавя: „Той е още млад, вкарал е много голове. Може да видите в очите му колко е гладен да бележи. Огромен талант!”

Добавяйки попаденията в националния отбор и другите клубове, той събира 131 попадения в 176 срещи. Никой в Европа не е стигал трицифрен брой на тези години, а в Южна Америка от новата история го прави само Неймар със Сантос и Бразилия.

Норвежецът съчетава груба сила и скорост. Ако продължава в същия дух да има повече голове, отколкото мачове за Борусия, със сигурност говорим за бъдещ носител на „Златната топка“ и най-добър нападател в света.

Крис МАЙЕР-ЛОДЖ, BUNDESLIGA.COM