Десет от Борусия Дортмунд играха смело, но загубиха с 1:3 от Аякс в двубой от група "С" на Шампионската лига, състоял се на стадион "Сигнал Идуна Парк".

Момчетата на Марко Розе изиграха много качествено първо полувреме, което беше съсипано от скандалното решение на противоречивия арбитър Майкъл Оливър да вдигне червен картон на Матс Хумелс в 29-ата минута. Това обаче не смути "жълто-черните", които поведоха малко след това, когато капитанът Марко Ройс беше точен от бялата точка.

Борусия даваше всичко от себе си, отбранявайки се дружно, но численото предимство на гостите си каза думата и в 72-ата минута Душан Тадич изравни. В 84-ата минута Себастиан Алер смълча стадиона, а Дави Клаасен сложи точка на спора в добавеното време.

Аякс събра пълен актив от 12 точки и се клсира на елиминациите, докато Борусия има 6 точки, колкото третият Спортинг Лисабон.


Вестфалци очевидно бяха повлияни от смазващото 4:0 в полза на амстердамци преди две седмици и наложиха много мощен домакински натиск, който се изразяваше в 7:2 удара до средата на първото полувреме и 55% владеене на топката.

Торган Азар, Джъд Белингам и Матс Хумелс имаха добри възможности за германския отбор, но нито един от тях не можеше да отправи точен изстрел, което важеше и за гостуващия тим. 

Чак в средата на първата част Себастиан Алер загря ръкавиците на Грегор Кобел, но съдиите маркираха засада. Капитанът на Борусия Марко Ройс стреля мощно, но право в обсега на вратаря на Аякс Ремко Пасвеер.

Преди изтичането на половин час игра противоречивият английски рефер Майкъл Оливър отново получи нужната доза внимание, защото вдигна скандален червен картон на Матс Хумелс. Световният шампион влезе твърдо на решилия да прави улични трикове в средата на терена бразилец Антони и беше изгонен, въпреки факта, че всъщност при влизането му нямаше контакт и дори кариоката се качи върху краката му при скока във въздуха. Системата за видеоповторение VAR също се намеси, но тя само потвърди както своята некомпетентност, така и тази на арбитъра.

Оливър изобщо не беше в час, защото подмина лековато очевидна дузпа за Борусия за нарушение на Мазрауи срещу Белингам. Едва след като получи сигнал в ухото, реферът изгледа ситуацията и видя очевидното бутане в пеналта - дузпа! Марко Ройс застана зад топката и изведе своите напред в резултата.

Аякс натисна до почивката и при най-доброто си положение Лисандро Мартинес би покрай гредата. 

В началото на второто полувреме Белингам направи нов пропуск за Борусия. Домакините се защитаваха дружно, за да компенсират липсата на Хумелс, но видимо започваха да се уморяват.

Нидерландците очаквано станаха много по-дейни, използвайки численото си предимство. Дортмунд нямаше тежест и острота на атаките, но пък за сметка на това беше красиво да се наблюдава как дори Ройс се връща да помага в собственото си наказателно поле.

В 72-ата минута отбраната на Борусия се пропука - Антони центрира отдясно, Понграчич игра слабо с глава и насочи топката назад към собствената си врата. Хитрият Душан Тадич дебнеше точно на далечната греда и вкара отблизо - 1:1.

Свежият Дониел Мален разбуни духовете по трибуните с бърз спринт и силен диагонален изстрел веднага след влизането си в игра, но вратарят на амстердамци Пасвеер улови кълбото. Десетина минути преди края германският отбор видимо се бореше с времето и точно тогава верните му фенове започнаха да скандират мощно "BVB", наелектризирайки атмосферата по неповторим начин.

В 84-ата минута обаче пълният обрат стана факт. Антони отново центрира отдясно и този път Себастиан Алер засече с глава. Топката беше в обсега на вратаря Кобел, но той само се хвърли и не успя да предотврати попадението.

В добавеното време Дави Клаасен вкара отблизо след нова асистенция на бразилеца Антони.

 

Борусия Дортмунд - Аякс 1:3

1:0 Марко Ройс - 37', дузпа
1:1 Душан Тадич - 72'
1:2 Себастиан Алер - 84'
1:3 Дави Клаасен - 93'

Червен картон: Хумелс (Дортмунд) - 29'