Борусия Дортмунд спечели ценна победа с 3:2 като гост на Хофенхайм, най-вече благодарение на прекрасните изяви на Дониел Мален. Нидерландецът не успя да се разпише, но беше в основата и на трите гола за тима си. Ерлинг Холанд (6) даде ранен аванс за “жълто-черните”, но по-късно през първото полувреме получи контузия и бе заменен след почивката.

Андрей Крамарич (45) изравни в края на първата част, а през втората Марко Ройс (58) и автогол на Давид Раум (66) дадоха надежден аванс на вестфалци. Жоржиньо Рютер (77) намали за Хофе, но домакините така и не успяха да спечелят поне точка.

С този успех Борусия Дортмунд продължава да притиска Байерн Мюнхен на върха в класирането. Тимът на Марко Розе има 43 точки, само на три от шампиона, който може да увеличи преднината си при успех във визитата на Херта в Берлин утре. Хофенхайм се смъкна до шестата позиция с 31.

Двубоят започна по мечтан начин за “жълто-черните” и само след 6 минути игра те вече водеха в резултата. Дониел Мален и Рафаел Герейро развинтиха защитата на домакините по левия фланг, нидерландецът пусна прекрасен пас към Ерлинг Холанд, който на празна врата нямаше как да сгреши и реализира за 1:0 с 16-тия си гол в Бундеслигата този сезон.

Хофенхайм се опита много бързо да се върне в мача, но в 11-та минута удар на Жоржиньо Рютер с глава предизвика великолепната реакция на вратаря на гостите Кобел.

Десетина минути по-късно Крис Ричардс бе още по-близо до гола. Защитникът засече с глава центриране от ъглов удар, но прати топката в напречната греда. До края на полувремето Хофе продължи да търси гола и най-накрая изравни. В първата минута на продължението Андрей Крамарич направи 1:1 с хладнокръвно изпълнение, след като бе изведен от Бебу.

Жоржиньо Рютер пробва късмета си и в началото на второто полувреме. В 47-та минута той стреля от удобна позиция, но топката профуча на сантиметри от гредата.

Така се стигна до 58-та минута, когато Борусия поведе отново в резултата. Мален и Холанд комбинираха при бърза контраатака и нидерландецът изведе Марко Ройс сам срещу вратаря на домакините. Опитният нападател нямаше как да сгреши и направи 2:1.

Осем минути по-късно тимът от Дортмунд вкара и трети гол. И тук архитектът бе Дониел Мален, който проби мощно по лявото крило и центрира успоредно на голлинията. Давид Раум имаше късмета да я отклони в собствената си врата - 3:1 за Борусия Дортмунд.

Хофе не се предаде и след този гол. Домакините имаха претенции за неотсъдена дузпа срещу Дабур, а в 77-та минута намалиха резултата. Именно Дабър изведе Жоржиньо Рютер сам срещу Кобел и този път французинът преодоля вратаря на гостите с техничен удар.

Хофенхайм - Борусия Дортмунд 2:3
0:1 Ерлинг Холанд 6’
1:1 Андрей Крамарич 45+1’
1:2 Марко Ройс 58’
1:3 Давид Раум 66’-автогол
2:3 Жоржиньо Рютер 77’

Хофенхайм: Бауман, Ричардс, Фогт, Хюбнер (62 - Нордвайт), Раум (83 - Бруун Ларсен), Баумгартнер (9 - Рютер), Щелер, Гайгер (62 - Руди), Бебу, Крамарич, Дабур

Борусия Дортмунд: Кобел, Герейро, Хумелс, Аканджи (83 - Понграчич), Волф (56 - Загаду), Белингам, Дауд, Бранд (56 - Азар), Мален (83 - Мукоко), Ройс, Холанд (63 - Витсел)