Гостуванията в Дортмунд по традиция са едни от най-кошмарните за всеки отбор в Шампионската лига. Адската атмосфера, която създават феновете на Борусия, много пъти е помагала на отбора да запише велики европейски победи. Треньорът Един Терзич се надява традицията да се повтори в предстоящия осминафинал на ШЛ срещу Челси. Лондончани обаче направиха куп промени по своя състав през зимата, което допълнително е усложнило разузнаването на германците преди мача.

„Имаме нужда от поне една победа в двата двубоя срещу Челси, за да преминем в следващия кръг. Със сигурност ще ни бъде малко по-лесно у дома с еуфорията на 80 000 наши фенове. Усещам нетърпението във всички”, призна наставникът на домакините.

Сайтът bundesliga.com също отчете, че дортмундци ще бъдат „запалени от феновете“, за да стигнат до победата. „Малко са тези стадиони във футбола, които те карат да изтръпнеш повече от това да излезеш на терена на „Сигнал Идуна парк“ с над 80 000 фенове, които реват с пълно гърло за любимата си Борусия. Клубът може да се гордее, че има втората най-висока посещаемост в Европа след Барселона, но не става въпрос само за присъствието. Позволението на УЕФА за използване на правостоящи зони ще напълни отново капацитета до краен предел. Феновете на Дортмунд са известни със своята страст, изградената от тях „Жълта стена“ и знанието си кога трябва да са най-шумни, за да дадат на своя отбор допълнително предимство. Не е случайно, че Дортмунд е непобеден тук във всички състезания от август”, пише сайтът на Бундеслигата.

От гостуващата страна този път са лондончани, които похарчиха повече от 300 милиона евро, с които да се измъкнат от средата на таблицата във Висшата лига и да направят пробив в Европа. Най-скъпите им попълнения са украинският талант Михайло Мудрик и световният шампион с Аржентина Енцо Фернандес. И двамата са на линия за първия осминафинал на „Сигнал Идуна парк“, а реваншът е на 7 март на „Стамфорд бридж“ в английската столица.

Терзич се надява неговите футболисти да бъдат добре подготвени срещу победителите в турнира от 2021 година: „Не е лесно да се анализират нещата като цяло. Те се отказаха от свои играчи и привлякоха силни футболисти. Не се знае точно с какъв състав ще играят тук”, каза обърканият треньор на Борусия на пресконференцията преди двубоя.

„След жребия гледахме техни мачове, но през трансферния прозорец взеха много нови. Така че не знаем как ще играят. Ще се подготвим за всичко”, добави наставникът.

Дортмунд трябва да се справи без тийнейджъра Юсуфа Мукоко, който е аут за шест седмици заради контузия на връзки на глезена. Мариус Волф се завръща след травма, а Карим Адейеми също е в състава, след като отсъства заради наказание в срещи от Бундеслигата и Купата на Германия.

Борусия Дортмунд спечели всичките си шест мача след зимната пауза и иска да продължи тази серия срещу Челси. „Уважаваме ги, но не се страхуваме“, каза от своя страна защитникът Никлас Зюле, цитиран от "Тема спорт".

Наставникът на Челси Греъм Потър също е респектиран от класата на съперника. „Нашите амбиции са да преминем напред, но знаем, че се изправяме срещу отбор със страхотна история и качество. Очевидно в първия мач на техния стадион ни очаква фантастична атмосфера, която ни задължава да бъдем конкурентни. Искаме да се върнем с добър резултат на „Стамфорд бридж“ и след това да имаме специална вечер тук“, каза треньорът на сините.