Използването на презервативи по време на олимпийските игри ще помогне не само срещу нежелана бременност, но също и за спасяването на Амазонка. 

В началото на юли бразилското правителство обяви, че през август в Рио ще бъдат раздадени 9 млн. презерватива, които ще бъдат достъпни за туристи и жители на града.

Спортисти и служители в олимпийското село, което се слави със своята парти култура, също няма да останат на сухо, пише "7 дни спорт". За тях има отделен запас от 450 хил. презерватива, които би трябвало да са достатъчни в селото да не бъде заченато бебе, ако някой не отива там точно заради това. 

За сравнение в олимпийското село в Лондон бяха предвидени само 150 хил. презерватива, а в Пекин през 2008 г. - само 100 хил.

Освен благородната кауза презервативите могат да помогнат и срещу разпространението на вируса Зика - един от големите проблеми около олимпиадата. 

Фабриката, в която са произведени презервативите, е до джунглата на Амазонка, в щата Акра, намиращ се недалеч от границата с Боливия. Тя отваря врати през 2008 г. и е единствената в света, която не използва латекс за производството на презервативи. Кондомите са от каучук, извлечен ръчно от каучуковите дървета в местността.

Разбира се, всичко това няма пряко отношение към спортните резултати на олимпиадата, но посланието е ясно: "Правете любов, а не война".