Ювентус изпрати на българските фенове 11 билета за днешния финала на Шампионската лига, докато Реал Мадрид напълно пренебрегна привържениците си у нас. Двубоят за най-ценното отличие в европейския клубен футбол е от 21,45 часа на стадиона в Кардиф.

В уелската столица само трима българи ще подкрепят „белия балет“, като двама от тях сами са си осигурили пропуски, а един разчита да си намери билет на място. Агитката на „бианконерите“, която тръгва от София, пък ще бъде далеч по-многобройна.

Подкрепа

Официалният фенклуб на Юве в България е създаден през 2009-а, а две години по-късно е признат и в Италия. В началото членовете му са наброявали 51 души, но днес вече са 276, а след успехите на отбора в последно време председателят му Благой Симеонов очаква да се увеличат още повече.


„Има голяма ювентинска общност у нас и интересът се засилва с течение на времето. Събираме се да гледаме мачове и то не само в София, но и в Пловдив, Русе, Варна, Бургас, Благоевград. Организираме национални събития за сплотяване, играем футбол, участваме в благотворителни турнири. На 10 и 11 юни ще има един в подкрепа на деца, болни от диабет. Поддържаме връзка с Ювентус постоянно. Срещу членския внос пък ни пращат подаръци“, разказва Симеонов.

Днес феновете на Юве ще се съберат на любимото си място, където обичайно гледат мачовете на отбора – Бар Ефбет Хемус. „За съжаление местата са ограничени, а над 50 души заявиха, че искат да присъстват“, обяснява Симеонов. За Кардиф пък ще поеме група от 16-17 души. От тях 11 са получили билети директно от Ювентус, а останалите са успели да си ги набавят сами. Този сезон са подкрепяли „бианконерите“ във всеки мач от Шампионската лига, като най-много са били в гостуването на Динамо (Загреб) – 18 души. Сериозно е било и присъствието им на „Ноу Камп“. „В Барселона бяхме организирана група от 15-16 души с билети, а общо на трибуните имахме 20 представители“, допълва Симеонов.

Съперник

Техните колеги от Реал пък ще се съберат в бар „Академията”, който се намира в „Арена Запад”. Според председателя на официалния фенклуб у нас Георги Христов на мача ще присъстват привърженици както от София, така и от провинцията. Представители на фенклуба в столицата вече са се заели с намирането на хотели и квартири за тях.

„Подготвили сме се за мача и се надявам да имаме сериозен повод за празнуване. Доколкото знам, ще дойдат доста наши членове. Фенклубът ни е от над 250 човека. Освен в София имаме и сподвижници в провинцията – Варна, Плевен, Стара Загора, Габрово. Очакваме и от там да дойдат хора. Вече дори сме започнали логистиката по тяхното пътуване и настаняване. Знам, че ще има трима членове на фенклуба, които ще присъстват на живо на мача. Ние сме официален фенклуб, който е признат от Мадрид. Имаме права за получаване на билети от клуба“.

„Заради огромния интерес към мача обаче най-любезно ни бяха отказани пропуски. Знам със сигурност, че трима наши членове ще бъдат в Кардиф. Единият дори носи българско знаме, което да развее на трибуните. Всички фенове на Реал очакваме да спечелят купата. Ако трябва да съм честен, в последните години се понаситихме на успехи в Шампионска лига. Въпреки това се надяваме да вземем този трофей. Реал трябва да бъде максимално концентриран, ако иска да спечели турнира. Очаква ни един много напрегнат мач”, заяви Христов.

Калин Каролев, в-к „Телеграф“