Втородивизионният английски футболен клуб "Лийдс" ще направи обширно допитване до феновете на отбора за новата си емблема, пише "Дневник". Ръководството на тима е прибегнало до този ход след серия от критики и неодобрение в социалните мрежи.

До момента повече от 72 хиляди души са се подписали в онлайн петицията против използването на новото лого, което трябваше да се появи на екипите на отбора за сезон 2018-2019. На него стилизирано е изобразен традиционният за привържениците и футболистите на клуба поздрав с потупване по гърдите от страната на сърцето.

"Развълнуван съм от страстта на феновете, но е жалко, че е демонстрирано по този начин. Прозрачността е в основата на всичко, което правим. Няма да се крием. Ние сме достатъчно големи, за да вземем обратна връзка и да се ангажираме с феновете и те трябва да ни се доверят, за да направим правилното нещо", заяви главният директор на клуба Ангъс Киниър.

В сряда "Лийдс" погледна към бъдещето, като промени емблемата си по случай 100-годишния юбилей през 2019 г. В сайта на клуба се казва, че е направено задълбочено проучване сред повече от 10 хиляди почитатели и легенди на тима, за да се разбере какво означава за тях клубът. "Получихме отлична обратна връзка и бяхме впечатлени от страстта и дълбоката привързаност", се казва в изявлението.

Досегашната абревиатура LUFC е заменена от надписа "Лийдс Юнайтед" с удебелен шрифт. Промяната се дължала на факта, че досегашното лого "просто не казва кои сме".

"Абревиатурата, вместо да изкрещи силно "Лийдс Юнайтед", допринасяше за това логото да е неразпознаваемо. Искахме да заявим кои сме ние с гордост: Ние сме "Лийдс Юнайтед".

Новото лого беше посрещнато със смесени чувства от привържениците. Появиха се много критични коментари: "Ужасно е. Къде намерихте хората, които сте анкетирали... на "Олд Трафорд" ли", написа почитател във "Фейсбук".

"Проспал съм зимата и вече е 1 април, нали", написа друг. Специалистът в спортния бизнес и маркетинг проф. Саймън Чадуик също беше критичен. "Не съм сигурен кои ценности (на марката) се предполага, че подчертава, но за мен не е добро."