Редица звезди във футбола поздравиха живата легенда на Ювентус и италианския футбол Джиджи Буфон, който днес навърши 40 години. Несъмнено един от най-добрите и уважавани вратари за всички времена.

 

Ето част от поздравите към Буфон, които той получи в социалната мрежа Туитър:

Икер Касияс: "Хиляди поздрави, приятелю. Още по 40, ти си млад човек".

Франческо Тоти: "Джиджи, все още ли искаш да играеш на 40? За мен ти си голямо бебе! Честит рожден ден, приятелю!".

Марчело Липи: "Ти си като син за мен. Необикновен шампион. Спри, продължи, стани треньор, Юве, национален отбор? Каквото и да решиш, ти си оставаш легенда. Честит рожден ден, Джиджи".

Карло Анчелоти: "Скъпи Джиджи, празникът не е за теб, а за целия свят. Надявам се, че ще дадеш на футбола в следващите 40 години това, което даде в последните 40, със същия ентусиазъм, мъдрост и сила".

Дженаро Гатузо: "Скъпи Джиджоне, Честит 40-и рожден ден! Ти остаряваш, но това ти се отразява добре! Наслади се на този празник".

Вратарят вече повече от 20 години е в професионалния футбол и е спечелил куп трофеи и отличия. Той стартира кариерата си през 1995 година в Парма, където е съотборник на Христо Стоичков.

През 2001 година Буфон преминава в Ювентус срещу рекордната за вратар трансферна сума от 52 милиона евро. Остава верен на "бианконерите" и през 2006, когато гръмва "Калчополи". С черно-белия екип печели осем пъти Серия А, шест пъти Суперкупата на Италия и три пъти Купата на Италия.

Изиграл е рекордните 175 мача за "Скуадра Адзура“ в периода от 1997 - 2017 г. и е взел участие на пет световни и четири европейски първенства. Според много специалисти и фенове е един от най-добрите вратари в историята на футбола, като е печелил приза Вратар на годината в Серия А рекордни осем пъти. Буфон става световен шампион с Италия през 2006 г. През 2013 г. е обявен за най-добрия вратар на 21 век от Международната федерация по футболна история и статистика.