Спортисти от ГДР от най-високо ниво са взимали допинг на високопланинската ни база в Белмекен. Признанието идва от не кого да е, а от олимпийският шампион по десетобой от Сеул Кристиан Шенк в автобиографичната му книга, съобщава "24 часа".

"Тогава нищо не съзнавахме. Смятахме, че са витамини и минерали. Едва по-късно разбрах, че това е допинг. Даваха ни го с храната на Белмекен. С шепи. Наричахме ги бонбончета", обяснява атлетът, донесъл един от общо 37-те златни медала на ГДР от игрите през 1988 година. Тогава Източна Германия отстъпва единствено на СССР по медали от игрите.

МОК прие признанието на Шенк, но уточни, че няма как да му бъде отнет златният медал, след като са минали цели 30 г. от олимпиадата.

"Ние имаме ограничителен период от 10 г. Заради това не можем да разследваме този или подобни случаи. Но приемаме признанията на господин Шенк, които ще ни помогнат да изясним ситуацията и да удвоим усилията си в борбата с допинга. Надяваме се тези признания да му помогнат в собствената му битка с последствията от допинга и му желаем всичко най-добро", се казва в краткото официално изявление на МОК.

Кристиан Шенк е едва на 23, когато печели сензационната си титла в Сеул. Атлетът взема само бронз на световното в Токио 3 г. по-късно. Той пропуска олимпиадата в Барселона заради контузия.

Високопланинската база в Белмекен е построена съвместно от България и ГДР през 1968 г. Мястото не е избрано случайно от германците – причината е височината от 2050 м надморска височина и идеално чистия въздух. По онова време в световен мащаб такива бази има само в Сиера Невада (Испания) и Колорадо Спрингс (САЩ).

В следващите 20 години базата винаги е била с двама управители – един от българска страна и един от германска. А според изданието най-засекретеното място в цялата база бил поземният етаж на германската част, който се пазил от Щази и в който дори на чистачките било забранено да влизат директно под земята, а само изхвърляли боклука, подреден от немците.

Скоро нашите разбрали, че под земята всъщност е лабораторията за допинг и след това препарати за изчистване. Според някои в България е разработен легендарният туринабол, ключът на всички успехи на ГДР в спорта. Става въпрос за изкуствен стероид, приеман орално. И след изчистване той не оставял следи в организма. А статистиката е желязна - от 1956 до 1988 г. ГДР печели 203 златни, 192 сребърни и 177 бронзови медала от олимпийски игри.