Треньорите са и си остават професионалисти. Това е факт, който никой не може да постави под въпрос. Когато водят даден отбор, те дават 100% за тези цветове, без да правят компромиси и да мислят за миналото си като... тифози. Да, защото те също са имали или все още имат любим отбор. Точно така. Като случая с Марко Джампаоло, който това лято смени Сампдория с Милан.

Джампаоло никога не го е крил. Сърцето му бие за нерадзурите. „От дете съм привърженик на Интер, заяви той в интервю през 2017 г. – И един ден бих искал да стана треньор на нерадзурите”. Желанието му се сбъдна наполовина, той вече е в Милано, но начело на росонерите. „Моята мечта? Да стана треньор на Интер, който винаги е бил в сърцето ми”, призна преди време пред Sky Джампаоло. Засега обаче ще трябва да почака…

Карло Анчелоти в момента начело на Наполи е сред най-уважаваните специалисти. Бил е треньор на половината грандове в Европа – Ювентус, Милан, Челси, ПСЖ, Реал Мадрид, Байерн. При това колекционирайки навсякъде победи и трофеи – Шампионската лига (3 пъти), Суперкупата на Европа (3 пъти), световното клубно първенство (2 пъти), а в добавка - титлите в Италия, Англия, Франция и Германия.

Но Анчелоти никога не е играл, нито пък тренирал любимия си отбор. „Моят идол бе Сандро Мацола. Станах от Интер заради един мой братовчед, който един ден ми подари екип на нерадзурите”, призна Карлето. Като футболист Роберто Манчини бе знамето на Сампдория и Лацио. Като треньор спечели трофеи с Интер и Манчестър Сити. През 2009 г. обаче след първия си черно-син период (2004-08) и точно преди заминаването за Висшата лига името му бе свързано с Ювентус. 

„Готов съм, заяви на 11 декември 2008-а сегашният национален селекционер. – Тифозите са си тифози, а клубовете – клубове. Дори когато бях в Интер, не съм крил, че от дете съм привърженик на бианконерите”.

Сегашният треньор на Фиорентина Винченцо Монтела го е повтарял многократно: „Аз да съм тифозо? Като професионалисти, ние само подкрепяме екипа, в който играем или тренираме”. Но той никога не криеше своето „минало”. „От 13 до 15 години подкрепях Милан, защото моят идол беше Марко ван Бастен. А на 18-годишна възраст започнах да милея за Наполи, моят любим отбор...”

Роден в Черталдо, в провинция Флоренция, Лучано Спалети - бивш треньор на Емполи, Рома, Зенит и Интер, никога не е тренирал клуба, който подкрепя. „Фиорентина е отборът на сърцето ми”, призна той. Но в бъдеще кой знае... Има и такива, които биха го искали като следващия треньор на виолетовите. Но дори и сегашният наставник на Торино Валтер Мадзари е бил влюбен във Фиорентина. „Като дете имах голям плакат на Джанкарло Антониони в стаята си. И разбира се – бях от Фиорентина”. 

По думите на бившия мениджър на Челси Маурицио Сари, който пое Ювентус, сърцето му винаги е било синьо. Но не това на лондончани. „Да тренирам Наполи бе моя детска мечта. Роден съм в града от родители тосканци. В своята детска наивност винаги съм смятал, че човек трябва да подкрепя отбора там, където е роден. Затова, заобиколен от десетки флорентинци, аз си останах привърженик на Наполи”. Сари сбъдна мечтата си, но сега е начело на най-омразния за кампанците отбор.

Роден в Рим и дебютирал в Серия А с екипа на Рома (4 ноември 1973 г. на мача Дженоа – Рома 2:1), като треньор Клаудио Раниери е събрал доста пейки. Сред тях са Наполи, Фиорентина, Валенсия, Атлетико Мадрид, Челси, Парма, Ювентус, Интер, Лестър, Фулъм. Но за негово щастие и два пъти е бил начело на любимия си отбор – води вълците през 2009-2011 г. и този през последния сезон. „Беше като сбъдната мечта, каза Раниери. - Да тренирам отбора, който подкрепях от дете – Рома”.

Свободният в момента Масимилиано Алегри го обяви в неочаквано време. Когато беше начело на Милан, с който после спечели титлата, той беше откровен. „Дали съм от Ювентус? Да, разбира се - разкри в интервю през септември 2011 г. - Като момче обикновено се влюбваш в печелившите отбори. А в онзи Юве бе Платини: техника и гениалност. След това порастваш и ако обичаш отбори, които играят добре, тъй като аз винаги съм ги харесвал, ти се влюбваш в играта и тези, които те карат да се забавляваш. Първо бе Милан на Саки, а след това Ювентус на Липи”.

Материал на "Тема Спорт"