Снежният спорт е бълбукаща бяла магия, живец, енергия, свобода, кураж, елегантност…Сноубордът е философия. Карането на борд по белите писти тренира тялото и духа. Болката от първите стъпки не е вечна, но спомените остават завинаги.

За да не се откажете още в самото начало, както се случва най-често поради незнание, сме подготвили полезни съвети, които всеки начинаещ в този зимен спорт трябва да следва. Сноубордът е подходящ за всяка възраст, но преди да стигнете до снежните склонове, най-добре започнете с правилен избор на екипировка, оборудване, писта и инструктор.

Избор на екипировка и оборудване

Сноубордът е спорт, който изисква известна първоначална инвестиция, но определено не ви трябват купища пари, за да си набавите нужното и да направите няколко карания като за дебютен сезон.

Обувките и дъската с автомати изискват изключително добър подбор. Обувките трябва да се показват от двете страни на дъската, но без да опират снега, когато бордът е на кант, а големината им трябва да е съобразена с ширината на дъската. Дължината на сноуборда се определя на първо място от теглото и височината на сноубордиста, но зависи още от терена и стила на каране - фриирайд или фриистайл. Начинаещите е добре да се ориентират към по-късите дъски, подходящи за техния ръст и тегло. В определени магазини се прави и специално измерване на крака, за да се подберат максимално удобни и подходящи обувки и борд. Аналог на значението им е това на гумите за колата.

Задължителен е екип яке с панталон. Тези за сноуборд са малко по-дълги и по-размъкнати от скиорските. Най-добре е да изберете цяла грейка, а не отделно панталон и яке.

Необходими са сноуборд/скиорски чорапи. Не са много специални, но все пак не можете да се спускате с калци за футбол.

При всякакви атмосферни условия се кара с термобельо, полар или друг тип втори слой дреха. Препоръчват се качествени синтетични материали. Можете да се екипирате и с долно термобельо при особено мразовито време.

Нужни са ръкавици за зимни спортове (не плетени от бабите ви), очила/маска (предлагат се 5 степени на затъмняване – от супер слънчево до много мъгливо), каска и протектори за седалище, колене, китки, гръбнак.

И запомнете - пистата не е модно дефиле! Не носете със себе си масивни пръстени, часовници, обеци или ланци.

Избор на писти и места за каране

Силен снеговалеж, мъгла или заледени писти не са подходящи условия за първи уроци. Банско, Боровец, Витоша, Пампорово, Добринище и Мальовица са най-посещаваните склонове от сноубордистите. При извънпистово каране се съобразете с лавинната обстановка. Начинаещите в този спорт трябва да започнат от по-полегати трасета и в самото начало да заложат задължително на инструктори.

Избор на добър и съвестен инструктор

Винаги идва момент, в който трябва да се научите да задавате правилните въпроси и да получавете отговори от правилните хора. Особено важна е последователността на стъпките, които предприемате, докато навлизате в дебрите на този спорт. Всеки маратонец, преди да се заеме с активно тичане, първо се е научил да ходи. Карането на борд се различава изключително много от управлението на шейна или снегокат, но повечето начинаещи разбират това едва след първите си контузии. Важното е да не допускате груби грешки във вашето обучение, да се заредите с достатъчно търпение, да натрупате нужните практика и рутина. Затова уроците с професионален инструктор са задължителни. Той ще ви даде основата, а от вас се изисква време, търпение и упоритост, за да получите наслада от този спорт.

Загрявка

Сноубордистите натоварват цялото си тяло, особено краката и най-вече коленете. Никога не подценявайте загрявката, тя може да ви спести много болка и усложнения. Загрейте всяка част на тялото – от главата до глезените. Отделете за това около половин час. Задължително е да повишите леко температурата на мускулите и да раздвижите ставите, за да не си причините неприятни травми впоследствие.

Основни елементи и практични съвети

Подготовката за сноуборд започва още преди да сте стъпили на пистата. Добре е да знаете, как да използвате екипировката си по предназначение и да се запознаете предварително с основните правила и терминология в този спорт:

-          Определяне на водещ крак на каране и разкрач - при каране на сноуборд тежестта винаги пада на предния крак, а задният направлява посоката на движение.

-          Нагласяне на градусите на автоматите, баланс и усет върху дъската.

-          Правилно падане и изправяне, спиране със свободен заден крак, скейтинг, свличане, завои към сколна, завои с ротация и свързаните завои, преодоляването на неравности.

-          Бъдете внимателни при каране – задният сноубордист пази предния.

-          Винаги гледайте натам, накъдето искате да отидете и никога не гледайте надолу.

-          Не се накланяйте назад. Използвайте коленете си.

-          Не е добра идея да се качите на сноуборд в нетрезво или неадекватно състояние.

-          Всички в планината си помагат.

Карането на сноуборд няма ограничения и задръжки. Не е задължително този спорт да е опасен – напротив, в повечето случаи това не е така. Действайте трезво, докато се учите, информирайте се, изградете правилната техника, уважавайте планината и нещата ще се получават без особен риск, а удоволствието ще е пълно.