Политическо убийство, укриване в посолство, дегизировка и бягство от военен преврат.

Звучи като сюжет на класически шпионски филм, а не като епизод от живота на Пеле. Но бразилската легенда има невероятни преживелици зад гърба си и през 70-те става участник и в такъв трилър, още докато е действащ футболист.

Всичко се случва по време на едно пътуване до Нигерия през февруари 1976 г., когато му се налага да се укрива от взривоопасна ситуация заедно с друга спортна легенда - действащия шампион на Уимбълдън Артър Аш.

Точно по това време, в най-големия нигерийски град Лагос се натрупва напрежение седмици наред, съвпадащо с посещението на Пеле и с първия професионален тенис турнир, проведен в страната.

Тлеещото недоволство се засилва още повече заради големия брой американски играчи, пристигнали в града. Тогава правителствата на САЩ и Нигерия са в изключително обтегнати отношения заради подкрепата на нигерийските власти към Народното движение за освобождение на Ангола - организация, поддържана от Съветска Русия.

До февруари не са предприети сериозни директни действия, но опитът за преврат е неизбежен. И той се случва тъкмо на 13 февруари, когато е предвиден четвъртият ден от тенис турнира и когато Пеле трябва да продължи с промоционалните си задължения в Нигерия.

Нигерийският държавен глава генерал Муртала Мохамед е разстрелян в колата си от група бунтовнически войници, докато пътува към Генералния щаб на армията.

Лидер на бунтовническата група е оглавяващият Корпуса за физическа подготовка на нигерийската армия полковник-лейтенант Букар Димка.

След разстрела, Димка се насочва към нигерийската радиоразпръсквателна корпорация и обявява по радиото, че правителството е свалено.

Какво общо има с всичко това Пеле?

Великият голмайстор чува съобщението на превратаджиите в хотела си, където е заедно с американските тенисисти.

Ключово е, че по това време футболистът, считан от мнозина за най-великия в историята, вече се състезава за Ню Йорк Космос в Щатите и без съмнение е възприеман като съюзник на американците в страна със силни антиамерикански настроения.

Протести и демонстрации пред американското посолство в изминалите месеци са довели до някои притеснения за визитата на Пеле и тенис турнира, но те бързо са туширани от нигерийското правителство.

Затова бразилецът е изпратен в Лагос за спонсорска кампания на Pepsi, която включва участие в демонстрационен мач и помощ при откриването на нови футболни училища в региона.

Началото на преврата е дадено и радиоизлъчването спира около 3 следобед, когато започва същинската битка.

След престрелка правителствените сили си връщат контрола върху станцията, но Димка успява да се измъкне. Смъртта на Муртала Мохамед е официално съобщена и е обявен 7-дневен траур.

Тенисистите са принудени нервно да чакат в хотела няколко дни, когато най-сетне е взето решение турнирът да продължи.

Границите на Нигерия са затворени, за да не успее Димка да избяга, наложен е полицейски час и играчите са заплашени, че въобще няма да бъдат пуснати да си тръгнат, ако не се съгласят да играят.

И четиримата участници на полуфиналите са американци, което никак не спомага за потушаване на напрежението.

Хотелът е считан за възможна цел на бъдещи удари, затова всички са принудени да се преместят. Пеле отива в бразилското посолство и прекарва времето си в игри на карти, при които никак не му потръгва. Футболистът започва да губи доста пари от различни хора от антуража си и все по-нервно чака ситуацията да се нормализира.

Когато е получено позволение турнирът да продължи, нещата стават неконтролируеми.

По време на полуфинала между Артър Аш и Джеф Боровяк, на корта нахлуват въоръжени лица, насочват оръжия към двамата тенисисти и принудително ги извеждат.

Те искат да знаят как така спортистите си позволяват да играят, докато нацията още е в траур - макар че разрешението за игра е лично от правителството.

Докато Аш стои с насочен пистолет към себе си, хората по трибуните се разбягват, знаейки колко безмилостни могат да бъдат военните.

Хаосът около този мач се оказва последната заплаха в Нигерия към тенисистите и на тях им е разрешено да заминат за Рим след финала, който е по-късно същия ден.

По улиците вече настъпват безредици, а американците успяват да издействат паспортите си обратно от охраната на летището и да се качат на единствения полет, осъществен от Нигерия от дни насам.

Когато самолетът най-накрая е във въздуха, тенисистите избухват в радостни възгласи от облекчение.

Най-великият футболист на планетата обаче не е на този полет.

Местният шеф на Pepsi е поискал от американския посланик да предвиди място и за Пеле на борда, но разрешението не е уредено навреме и бразилецът е принуден да изчака още три дни, докато границите на Нигерия се отворят.

Дори тогава обаче измъкването се оказва сложно. Бразилският посланик е притеснен, че най-голямата футболна звезда на страната, изявяваща се в първенството на САЩ, ще е изложен на опасност на публично място, докато напрежението в Нигерия остава високо.

Затова е съставен план Пеле да се дегизира като пилот, за да се придвижи през града и да се качи на полета неразпознат - така рисковете ще бъдат избегнати.

Още едно обстоятелство прави сюжета дори по-филмов. Като млад Пеле е мечтал да управлява самолети, но мечтата му е прекършена от една травмираща случка - той вижда трупа на пилот, разбил се със самолета си близо до дома му в Бразилия.

Само можем да си представим как години по-късно е приел плана за дегизировката и бягството, как си е спомнил детските копнежи, как си е сложил шапката и авиаторските очила и е казал: "Хайде да го направим!"

Останалата част от тази история остава тайна за широката публика, но важното е че завършва щастливо за Пеле.

Голмайсторът се завръща успешно в САЩ, където играе още една година за Ню Йорк Космос, преди да прекрати кариерата си.

А преживяването в Нигерия едва ли помни с добро, въпреки шанса да се завърне към една детска мечта.

За Букар Димка обаче краят на историята е фатален. Той е заловен, докато е в компанията на проститутка в Източна Нигерия и през май 1976 г. е екзекутиран заедно с още 38 военни и цивилни.

Материал на webcafe.bg