Голям тоалетен скандал се вихри в тениса между третия в ранглистата Стефанос Циципас и четвъртия Александър Зверев.

Всичко започна от полуфинала в Синсинати, когато гъркът загуби първия сет от Зверев и на почивката отиде до тоалетната, пише "Телеграф".

Олимпийският шампион веднага се насочи към съдията, за да обвини съперника си, че напуска корта, за да получи треньорски указания от баща си Апостолос. „Той си взе чантата с телефона“, каза Зверев, на което реферът отговори, че човек от персонала ескортира Циципас и вероятно ще влезе с него в съблекалнята.

Това обяснение не задоволи германеца, който заяви: „Той е в тоалетната, никой няма да влезе там с него. Същото се случи преди петия сет на двубоя ни на „Ролан Гарос“, преди това в Акапулко и ще се случва във всеки турнир, в който той играе“.

Именно в този момент камерите показаха Апостолос Циципас, който пишеше съобщение на телефона си. 23-годишният му син се върна след 8 минути и не получи топло посрещане от публиката.

„Не мисля, че ще е особено възпитано да си сменям шортите на корта пред всички. Аз съм от онези играчи, които се потят повече по време на мач. Доколкото знам, е позволено да се ходи до тоалетната веднъж на сет“, обясни Циципас, който загуби с 4:6, 6:3, 6:7 (4).

Защита

В негова защита се изказа леля му Алла Салникова, сестра на майка му Юлия и бивша националка на СССР. „Знам отношението му към живота и той не би правил нищо тайно. Камо ли да наднича в телефона си върху тоалетната чиния. Прекалено горд и самолюбив е, а и не се нуждае от бащините подсказвания, защото те имат телепатична връзка. Това, че татко му е пишел нещо, не значи, че е било на сина - той например е в постоянна връзка с Патрик Муратоглу. Стефанос просто не е антиподъл човек, подобна постъпка би го разрушила отвътре. Изненадана съм, защото мислех Зверев за благороден човек. Ние всеки ден си пишем с майка му (също бивша руска тенисистка Ирина Зверева - б. р.), споделяме си тайни, заедно сме играли тенис и си останахме близки - тя е много добросърдечна, така че смятам, че избликът на Саша се дължи на младостта му“, коментира лелята.

В крайна сметка Зверев триумфира с купата в Синсинати, петата му от Мастърс. На финала той разби с 6:2, 6:3 Андрей Рубльов (Рус) и стана първият германски шампион тук след Борис Бекер през 1985 г. Любопитното е, че в досегашните си 6 участия в турнира Саша дори не беше записвал победа.

Най-известният тоалетен скандал в спорта избухна по време на мача за световната титла в шаха през 2006 г. между Веселин Топалов и Владимир Крамник. Тогава руснакът ходеше по 50 пъти на ден до тоалетната и в крайна сметка му бе отнета цяла точка от актива.