Земетресение с магнитуд 7,7 удари голяма част от Турция и Сирия миналия понеделник, убивайки досега 20 000 души. Изправени пред тази ситуация, спортистите дадоха пример за съпричастност с пострадалите.

Фондацията на Лео Меси, най-добрият футболист в света, отпусна 3,5 милиона евро за пострадалите.

Мауро Икарди направи жест към фен на Галатасарай. Кадир, млад фен на Галатасарай от Турция, беше спасен от развалините и е хоспитализиран без опасност за живота. Той е почитател на футболиста и по тази причина аржентинският нападател обеща да му подари фланелката си. 

„Кадир, надявам се да те видя скоро, за да мога да ти дам фланелката си и да те прегърна силно“, написа цитираният от "Труд" Икарди в профила си в Instagram със снимка на момчето в болницата. „Кадир е едно от нашите деца чудо, което беше извадено от развалините след 87 часа и той е от Галатасарай. Д-р Ахмет Шахин и мой колега го прегледаха и е в много добро състояние. Той е фен на Икарди и иска фланелката му с автограф", казал един от лекарите - спасители на Кадир, откъдето Икарди разбрал за момчето и веднага, без колебание решил да го зарадва. 

Друг футболист, който току-що започва кариерата си в турция, Николо Дзаниоло, също трогна с жест. Мухамед Емин Йозкан, 17-годишен фен, загубил живота си заради земетресението, създаде видео, за да приветства Дзаниоло в Галатасарай и след това го публикува в Twitter. Младият фен никога няма да може да види италианския нападател с жълто-червената фланелка на турския отбор, тъй като почина след труса. 

Дзаниоло видял видеото, което момчето създало, и си избра нов номер в негова чест: 17, точно като годините на Мохамед, съобщи "Гадзета дело Спорт".

Трансферният гуру Фабрицио Романо обяви и как лично легендата Андреа Пирло помага на Турция. Той лично е подготвял пратки с най-необходимото за пострадалите.