Изминаха повече от шест месеца, но споменът за славата в Катар 2022 остава в паметта на всички аржентинци, които правят все по-луди неща, за да почетат шампионите от националния отбор. През последните часове двама национални палеонтолози откриха праисторическа жаба и решиха да я кръстят с името Емилиано Дибу Мартинес.
Гилермо Турацини и Раул Гомес, членове на Лабораторията по еволюционна морфология и палеобиология на гръбначните животни към Факултета по точни и естествени науки на Университета на Буенос Айрес (UBA), откриха фосилни останки от нов вид в местността Río Seco de los Loros, от Huayquerías, източно от Сан Карлос, на сто километра южно от град Мендоса, и го нарекоха Lepidobatrachus dibumartinez в чест на вратаря от Мар дел Плата.

„На 20 декември 2022 г., по средата на празника за Световната купа, ние изпратихме нашия ръкопис и на 30 май 2023 г. най-новата ни работа за откритието на нов изкопаем вид най-накрая беше публикувана в престижния Journal of Vertebrate Paleontology“, казаха експертите. 

Освен това те обясниха, че изразяват „искрена почит към футболния отбор, но особено много - към великия вратар, който защитаваше аржентинската врата“ и това ги карало „да крещят, да се смеят и да плачат при всяка негова намеса".

Жабата е живяла в ранния плиоцен, преди около пет милиона години, припомня "Труд".