Бразилският футболист Дани Алвеш плати гаранцията от 1 милион евро, наложена от испанските съдебни власти, и скоро ще бъде освободен от затвора след 14 месеца в ареста, съобщиха от Върховния съд на Каталуния.

На Алвеш му отне няколко дни, за да събере необходимата сума, но гаранцията вече е внесена по сметката на съда.

На 20 март испански съд реши, че Алвеш може да бъде освободен от ареста под гаранция от 1 милион евро, докато обжалва присъдата си по дело за сексуално посегателство. Той също така трябва да предаде както испанския, така и бразилския си паспорт. Забранено му е да напуска територията на кралството и е длъжен да се явява в съда при необходимост.

На 22 февруари Алвеш беше признат за виновен в сексуално насилие и осъден на четири години и половина затвор. Защитата и обвинението обжалваха решението на съда.

Процесът започна на 5 февруари в Барселона и приключи два дни по-късно. Прокуратурата поиска Алвеш да бъде осъден на 9 години затвор и обезщетение от 150 хиляди евро. Бразилецът отхвърли обвиненията. Събитията са се разиграли на 30 декември 2022-а в нощен клуб в Барселона. По време на съдебното производството спортистът беше държан под стража без право на гаранция.

40-годишният Алвеш е играл за мексиканския клуб Пумас, бразилските Баия и Сао Пауло, италианските Ювентус, френския ПСЖ, испанските Севиля и Барселона. Десният халф-бек е един от най-титулуваните футболисти в историята с 43 спечелени трофея. Алвеш стана шест пъти шампион на Испания, два пъти шампион на Франция, шампион на Италия, три пъти спечели Шампионската лига, два пъти Купата на УЕФА и три пъти Суперкупата на УЕФА. Като част от националния отбор на Бразилия той спечели по два пъти Купата на Конфедерациите (2009, 2013) и Купата на Америка (2007, 2019), а също така стана олимпийски шампион (2021).