Великият бразилски футболист Роналдиньо излезе от пенсия на 26 май за благотворителен мач, за да събере средства за пострадалите от опустошителните наводнения в южната част на Бразилия, предаде АФП.

Легендата на Барселона отбеляза два гола и направи асистенция при равенството 5:5 на мача на стадион „Маракана“ в Рио де Жанейро.

Роналдиньо е от бразилския щат Рио Гранде до Сул, който от седмици е жертва на безпрецедентни наводнения, отнели живота на повече от 160 души и наводнили 90 % от градовете.

Множество бразилски футболни звезди се събраха за благотворителния мач, включително треньорът Доривал Жуниор и бившият десен бек Кафу.

„Трогателно е да видя всички тези хора, които се събират, за да помогнат на моя народ“, каза Роналдиньо.

„След тази неизмерима трагедия виждаме как бразилският народ отново се обединява“, каза Жуниор.

44-годишният Роналдиньо вкара четвъртия и петия гол за своя отбор, а Кафу също блесна с гол и асистенция.

Той напусна терена 15 минути преди края на мача и бе аплодиран бурно.

В мача взеха участие и женски звезди, сред които и Формига.

Както градовете, така и селските райони в Рио Гранди ду Сул от седмици са засегнати от безпрецедентно климатично бедствие с проливни дъждове и смъртоносни наводнения.

Повече от половин милион души са напуснали домовете си, а властите не са в състояние да оценят напълно степента на щетите.

В столицата на щата Порто Алегре наводненията отново се покачиха на 23 май на фона на нови валежи.

Наводненията са четвъртото екстремно метеорологично явление в региона за по-малко от година - явление, което според учените се дължи на изменението на климата, както и на обезлесяването.