Бразилецът Касио Брандао се разхожда из стаи, пълни със стелажи с 6101 футболни фланелки, които през април го превърнаха в притежател на Световния рекорд на Гинес като собственик на най-голямата колекция.

От редки тениски на Пеле до фланелка от Световното първенство през 1998 г., подписана от Роналдо, 41-годишният служител на Google е натрупал своите придобивки, откакто е започнал да ги събира през 2000 г.

„Те са повече от просто 6101 парчета плат; те са 6101 истории, които ни помагат да разкажем малко от историята на футбола“, каза Брандао пред „Ройтерс“, докато с бели ръкавици изваждаше някои от любимите си артикули.

Той държи фланелките си в офиса на колекционерски клуб, който основава в Сао Пауло, „Alambrado Soccer & Culture“, обединяващ 60 души, които търгуват истории и фланелки – някои на стойност до 40 000 реала (7400 долара).

Колекцията на Брандао включва фланелката, носена от Пеле, когато бразилският играч се срещна с британската кралица Елизабет през 1968 г. Тя беше почетен гост на мач на стадион „Маракана“ в Рио де Жанейро по време на официално посещение в страната на кафето.

„Някои тениски могат да достигнат до 40 000 реала, но фланелката на Пеле е безценна“, каза Брандао.

Той също така показва бразилско яке от 1994 г., носено от седемкратния световен шампион във Формула 1 Луис Хамилтън на миналогодишната Гран При на Сао Пауло.

Голяма част от колекцията на Брандао е посветена на любимия му клуб, местния Коринтианс, включително фланелки от престоя на Роналдо в клуба и тениски, носени от любимия му играч Сократес.

„Всяка тениска съдържа история. Истории за победи и загуби. Истории, които документират частица от най-великия спорт в света“, завърши Брандао.