100 години след като националния тим на Бразилия изигра своя първи мач срещу Екзитър Сити (да, Екзитър Сити), световното първенство се завръща в дома на артистичния футбол за първи път от 1950 г. Ако някой се сеща за по-голямо събитие в историята на международния футбол, нека да го сподели.

Може би първото световно първенство в Африка преди 4 години? Първенството сега изглежда по-важно, защото има усещането, че най-великата игра на света се завръща в своя дом. Въпреки бунтовете, загиналите при строежите на стадионите, скандалите за корупция, които разтърсват Бразилия – страна, която на запад възприемат като нация на жонгльори с топка и хора, които постоянно са в карнавално настроение.

Доминацията на Бразилия в световния футбол лесно може да се обясни. Най-много участия (всички 20 до тук), най-много голове (210), най-много поредни победи (11), най-много поредни мачове с отбелязан гол (18) и най-важното – най-много победи на финалите. Петте им титли от 1958, 1962, 1970, 1994 и 2002 изтриха травмата от 1950 г., когато Селесао губи финала срещу Уругвай у дома на „Маракана”. Финал, който донесе дни, седмици, месеци изпълнени с болка за всички бразилци.

Има и друг начин да отбележим силата на Бразилия: Джалма Сантос, Пеле, Гаринча, Ривелиньо, Жаирзиньо, Тостао, Зико, Сократес, Ромарио, Бебето, Кафу, Ривалдо, Роналдиньо, Роналдо и, може би, Неймар, ако той успее да издържи на бремето да бъде звезда номер 1 в състава на Сколари.

Бразилия обаче има сериозни противници отвсякъде. Богатите европейски страни доведоха най-добрите си играчи, а стария враг от юг Аржентина, е много силен. Като добавим и бившия колониален господар воден от Кристияно Роналдо, съперниците са много.

Това световно трябва да продължи битката за надмощие между Роналдо и Меси. Но колкото и добри да са двамата никой не може да спечели титлата сам. А и сега очакванията са огромни. Неймар, който носи святата фланелка с №10, знае много добре това. Същото важи и за Уейн Руни, който преди време бе сравнен с Пеле от Свен-Йоран Ериксон.

За две световни първенства Меси има само един гол – при победата с 6:0 срещу Сърбия през 2006. Колкото и успехи да има с Барселона в Аржентина очакват от Лео да се превърне в това, което беше Марадона преди време.

В първата фаза ще видим повторение на финала от преди 4 години. Испания среща Холандия в един от най-интересните мачове, но на това първенство всички ще опитат да спрат хегемонията на Испания. Ла Фурия спечели последните 3 големи първенства и има 16 играчи от тима, който триумфира преди 4 години в ЮАР. Лошото за Испания е, че няма европейски тим, който да е триумфирал на южноамериканска земя.

Играчите на Сколари говорят за големия психологически бонус, който имат от факта, че победиха Испания за Купата на конфедерациите преди година. Сега Бразилия има шанса да си върне позицията на №1 в света след 6 години, в които футбола бе завладян от тики-така.

След две отпадане на четвъртфинали от Франция (през 2006) и Холандия (2010), бразилците искат да стигнат до върха за първи път от 2002 г., когато трите „Р” – Роналдо, Ривалдо и Роналдиньо, донесоха трофея след успех над Германия във финала. Именно германец може да счупи рекорда на Роналдо по голове на световни първенства. Мирослав Клозе е само на един от 15-те вкарани от Феномена.

Касияс пък се нуждае от 3 сухи мрежи, за да изравни рекорда на Питър Шилтън и Фабиен Бартез от 10 мача без допуснат гол на световно.

Юрген Клинсман и Дидие Дешан ще опитат да се наредят до Марио Загало и Франц Бекенбауер, като единствените спечелили световната титла и като играч и като треньор. Само един треньор е печелил купата 2 пъти – Виторио Поцо (с Италия през 1934 и 1938). Сколари или Дел Боске могат да се наредят до него на 13 юли.

ПОЛ ХЕЙУЪРД, вестник „Дейли Телеграф”

Прогнозирай мачовете на Мондиал 2014 и спечели страхотни награди от Gol.bg