Той е кръстен в чест на акушерката, която помага на рода му, но талантът на Роналдо се разкрива не в медицината, а в спорта. На 12-годишна възраст започва да тренира в детския клуб по футзал Валкейре, след което се мести на големия терен в състава на Сан-Кристовао.

Целият талант на „новия Пеле“ стана забележим в Крузейро, когато 17-годишният нападател вкарва 34 гола в 34 мача. В срещата срещу Байя той заби пет попадения и даде една асистенция. Но срещу Бока Хуниорс направи фантастичен рейд между четирима съперници и се разписа. Това представяне веднага е забелязано от тогавашния селекционер на Бразилия Карлос Перейра. И така Роналдо за първи път попада в състав за световното първенство – САЩ'94. Той обаче е резерва, но това не пречи да получи златен медал.

Лични рекорди:

- Второ място по рекорден брой голове на Мондиали.
- Три път е избиран за най-добър футболист в класацията на ФИФА
- Двукратен носител на Златната топка
- Носител на Златната обувка

Той има много прякори и как ли не са го наричали. Феномена, Детето чудо, Краля, Кошмарът на вратарите... В дебютния си сезон в холандския ПСВ Айндховен вкарва 30 гола в 33 мача и става най-добрият голмайстор в страната за 1994 година. Следва два сезона е изправен пред първата си голяма беда във футбола – сериозна травма в коляното. Изиргава само 12 мача през кампанията, но успява да се възстанови за Олимпийските игри в Атланта през 1996 година, където Бразилия стига до бронза. Въпреки това трябва да напусне ПСВ – Дик Адвокаат го пуска на терена само за по няколко минути.

Така се озовава в Барселона. Още в първите си мачове за испанския клуб показва на какво е способен. Десетки попадения, съвършени пробиви, голове от далечно разстояние. В резултат на това е избран за най-добрия играч в света и получава Златната обувка. Извежда каталунците до КНК, като на финала вкарва победния гол за 1:0 над ПСЖ

През 1997 година подписва с Интер за рекорден трансфер от 25 милиона паунда и повтаря успеха си, този път за Купата на УЕФА, където вкарва третия гол за „нерадзурите“ във финала. С италианците Роналдо печели Златната топка и за втори път е избран за „Играч на годината“.

Головете на Роналдо:

- Крузейро – 34
- ПСВ Айндховен – 42
- Барселона – 34
- Интер – 49
- Реал Мадрид – 83
- Милан – 9
- Коринтианс – 29
- юношеския отбор на Бразилия – 5
- олимпийския тим на Бразилия – 6
- основния състав на Бразилия – 62

По време на Купата на Конфедерациите и Копа Америка атаката на Бразилия се водеше от Роналдо и Ромарио. Местните медии кръстиха дуото Ро-Ро и решението на Марио Загало, селекционерът за Мондиал 98 да не го използва, беше доста странно.

Във Франция бразилците останаха втори, а през цялото първенство Роналдо беше великолепен. По някаква странна причина на финала с Франция той игра слабо. Но се поправи след една година, когато Бразилия стана шампион на Южна Америка.

От 1998 до 2002 година напрактика Роналдо е вън от футбола. Трябва да се възстановява от сериозна травма в коляното. Много хора го бяха отписали за световното през 2002 година. Но той отново изненада всички, не само игра, стана голмайстор на турнира и вкара двата гола при победата над Германия на финала. След това подписа с Реал и получи титлата за най-добър играч в Европа и света.

Съотборникът му на „Сантяго Бернабеу“ Зинеди Зидан призна в едно интервю, че Роналдо е неговият модел за подражание. Много други известни играчи са казвали, че Феноменът е техният идол. Кристиано Роналдо казва за него: „Най-добрия преди и най-добрият занапред – Роналдо Луиш Назарио де Лима“.

Игра и на шампионата на планетата през 2006 година, когато Бразилия беше елиминирана от Франция на четвъртфиналите. След това бляскавата му кариера започна да залязва. Множество контузии и здравословни проблеми се обаждаха и през 2011 година се състоя прощалният му мач в Румъния. Сега Роналдо играе покер, тъй като е рекламно лице на сайт за залагания.

Но той не отсъства от света на спорта. Беше част от организационния комитет на световното в Бразилия, има агенция за футболисти. Роналдо има четири деца, бил е женен няколко пъти, а една от жените му – Милена Домингес, се влюбила в него, докато е гледала мач на Роналдо по телевизията.

Славата му постепенно залязва – като напишете в търсачките Роналдо, преди всичко излиза Кристиано Роналдо. Но бразилците не униват – той написа всичко възможно в историята на футбола.