В "Реал" (Мадрид) назрява безпрецедентен бунт заради качеството на лекарското обслужване. Отборът е гневен от радикалните промени, които бяха извършени в медицинския отдел. Кризата с контузиите на "Сантяго Бернабеу" принуди президента Флорентино Перес да уволни петима дългогодишни служители преди следващия сезон. Това са Франсиско Морате, който е на работа в "Реал" от 2001 г., Сантяго Лосано - кондиционен треньор от 2005 г., Хуан Муро - физиотерапевт още от 1995 г., Карлос Ередиа - физиотерапевт, който беше близък с Хесе Родригес, и Дани Мартинес - физиотерапевт, който дойде в клуба преди година.

Всички те бяха натирени след вълната от травми, която връхлетя тима и покоси няколко титуляри, като Лука Модрич, Хамес Родригес, Серхио Рамос и Карим Бензема. С изключение на Дани Мартинес останалите бяха станали част от постоянното присъствие в клуба и в работата си бяха станали близки с футболистите. Така например Ередия беше заедно с Хесе на Канарските острови, докато траеше неговото възстановяване от травмата в кръстните връзки миналия сезон. Миналото лято бе изгонен и Педро Чуека - физиотерапевт с 20-годишен стаж в отбора, за когото играчите твърдяха, че има златни ръце. Въпреки това и той беше натирен от "Валдебебас".

Под ръководството на шефа на докторите - травматолога Хесус Олмо, "Реал" назначи четирима нови специалисти - Шимо Мас от Леванте, Микел Арембери - идва от испанската федерация по ръгби, Феликс Фернандес Солис - физиотерапевт от "Локомотив" (Москва), който е работил заедно с Рафаел Бенитес в "Ливърпул", и Витор Пимента - физиотерапевт от Варзим, който е в изключително близки отношения с Фабио Коентрао.

Отговорен за търсенето на новите лекари беше Олмо, който обаче е в "Реал" едва от 2 сезона. При предишното си назначение на "Бернабеу" той отговаряше за възстановяването на защитника Джонатан Уудгейт, който непрекъснато страдаше от контузии при престоя си в Испания.

Клубът е уверен, че промените са били необходими след здравословните проблеми през последния сезон. Въпреки това футболистите масово споделят друго мнение. Те бяха доволни от предишния лекарски екип и смятат, че добри професионалисти незаслужено са били изгонени от Флорентино Перес. Мнозина от тях, притеснени от новата ситуация, са решени при нужда през новия сезон да потърсят лекарско обслужване извън клуба.

Самият Олмо, наричан "Доктор Стречинг", също не се ползва с доверие сред футболистите. Играчите изпитват съмнения в него и дори през зимата настояваха пред Перес да бъде уволнен. Те се аргументираха с неточните диагнози, които бяха поставени на травмите на Сами Кедира, Лука Модрич, Серхио Рамос, Хесе и Карим Бензема. "Доктор Олмо на практика преподреди титулярния състав на "Реал", като допусна тези контузии", злобно коментира АБС. Недоверие към него има и в самия лекарски екип, предупреждава АБС. Олмо е зет на един от директорите на "Реал" - Херонимо Фаре, и по съвместителство е и личен лекар на самия Флорентино, така че скандалът директно се насочва към президента и го засяга лично.

И без докторската криза "Реал" преживява тревожно лято. Доста играчи останаха недоволни от уволнението на Карло Анчелоти и смяната му с Рафаел Бенитес. В резултат Кристиано Роналдо внезапно го "заболя коремът" от недоволство в минало време, че клубът не застана зад него след скандала с рождения му ден през зимата. А Серхио Рамос, също изнервен, използва като повод замесването му в спекулация с трансфер в "Барселона" и си търси нов отбор. Напрежението беше подсилено от бившия президент на клуба Рамон Калдерон, който пусна съобщение в социалните мрежи, с което предупреди, че играчите да се обединяват срещу Олмо, като уточни:

"Единствената заслуга на този човек е, че е приятел на шефа"

"Реал", в който съблекалнята винаги е живяла свой собствен живот и винаги е била фактор, е пред тих разпад. А чистката на Флорентино Перес в лекарския отдел се превръща в криза на отношенията и в катализатор на проблемите.

Алфредо Пинеро
Превод: "7 дни спорт"