"Партизан" кара един много противоречив и колеблив сезон. Не можем да намерим друга дума за състоянието на Гробарите, които започнаха кампанията като действащи шампиони, но ситуацията е такава, че след една трета от началото й, вече са на 11 точки от "Цървена звезда". Макар и да е още прекалено рано, можем да кажем спокойно, че само чудо ще прати отново титлата на ЮНА.

Доста неща бяха объркани при Гробарите от лятото насам и това се видя много ясно напоследък. Тимът имаше някакви проблясъци в квалификациите на Шампионската лига, но бързо си пролича, че му липсва класа. Така не беше никаква изненада, че Зоран Милинкович беше уволнен.

Той се задържа на поста по-малко от 7 месеца, след като пое тима на пожар през пролетта, но го направи шампион. Сега начело на Гробарите е Любинко Друлович. Едно по-малко познато име, което трябва да стабилизира отбора и да успее да го вкара в релси, както в Суперлигата, така и в Лига Европа.

В последните седмици безспорно едно от положителните неща в Белград е формата на Валери Божинов. Българският нападател вече изглежда по-спокоен и фокусиран и това се отразява на играта му. Валери явно си даде сметка, че пътят, по който беше поел, не го водеше към нищо добро.

Дербито с "Цървена звезда" показа категорично, че Божинов беше само тялом в "Партизан" и с нищо не беше полезен на своя отбор. Сега обаче формата му се подобри драстично - 2 гола в последните 2 мача и общо 3 за последния месец. Общо сметката му е 7 попадения в 11 мача, което е отлично постижение до момента.

Всичко това е гаранция, че таранът с №86 започва да се чувства по-добре. Сега най-важното пред всички на ЮНА е да запазят тази негова добра форма, защото Божинов започна и сезона по същия начин, беше над всички, но след това изведнъж спука гумите и така не се запомни с нещо между началото на август и края на септември.

В момента българинът е сред водещите реализатори не само при Гробарите, но и в първенството. "Партизан" винаги се е нуждаел от класен централен нападател, за да успее да изпълни целите си. Ситуацията през този сезон не прави изключение. Новият треньор Любинко Друлович също се нуждае от сериозно оръжие, което да бъде главната му бойна единица в началото на режима му на ЮНА. Защо именно Божинов да не бъде този коз?

Владимир Сукдолак "Мондо", за "7 дни спорт"