Само идването на извънземни може да попречи на Юве да спечели поредната си титла в Серия А, ако се перифразират думите на Клаудио Раниери (по повод шансовете на неговия Лестър пак да стане шампион на Англия).

За разлика от оспорваната английска Висша лига в Италия има само един суперфаворит за първото място и той е шампионът Ювентус.

Само преди 3 месеца Старата госпожа извоюва своето 32-ро скудето (35-о според тифозите на торинския гранд), пето поредно, което бе изравнен рекорд в Серия А от времето на Торино през 40-те и ... на Юве през 30-те години на миналия век. Само година по-рано преди началото на миналия сезон 2015/16 отборът на Макс Алегри бе сериозно разклатен и отслабен от напускането на фигури като Андреа Пирло и Карлос Тевес.

Което се почувства в първите кръгове - след 6-ия мач Юве имаше 3 загуби, колкото бе записал през целия предишен шампионат. Но когато новите се напаснаха, бианконерите превключиха на по-висока скорост, наредиха серия от 25 победи и 1 равен, оглавиха Серия А и не изпуснаха първото място до края.

Напразни останаха напъните на Наполи и неговия голмайстор Игуаин (36 гола), завършили на 9 т. зад торинци. Сега аржентинецът е вече в Ювентус срещу рекордните за Италия €90 млн., преди него шампионите побързаха да си подсигурят Пянич на мястото на продадения в Ман Юнайтед Погба, като се подсилиха също с Пяца, Бенатиа и Дани Алвес. Тези имена, прибавени към Буфон и знаменитото защитно трио пред него Бардзали-Бонучи-Киелини, плюс Кедира, Маркизио, Манджукич и аржентинската перла Дибала, показват, че се ражда нов суперотбор. Срещу който съперниците нямат шанс, както сочат и коефициентите на букмейкърите за шампионската титла.

И все пак има ли надежда за конкурентите? Макар че загуби своя голмайстор Игуаин, Наполи разполага със стабилен състав, в който се открояват Кулибали (ако не бъде продаден в Челси), Габиадини, Мертенс, Инсиние, Хамшик и Милик. Що се отнася до Рома, шефовете успяха да убедят Джеко, Салах, Рюдигер, Ел Шаарави и Пероти да не се изкушават от офертите на други клубове. На “Олимпико” с нетърпение очакват да видят качествата на привлечения от Флуминензе бразилски талант Жерсон, а под ръководството на Спалети Рома запазва добри шансове за ... второто място, поне на теория.

А могат ли миланските “китайци” - Милан и Интер, да изненадат приятно тифозите си? Нерадзурите взеха Банега и Кандрева - двама силни играчи за нападението, в което блестят още Икарди и Перишич. На въпроса колко време ще е нужно на Интер да стане сериозен фактор в първенството новият холандски треньор Франк де Бур бе пределно лаконичен и откровен: “Четири месеца!” Съседите от Милан закъсняха с лятната селекция, очакванията са росонерите да пръснат много пари за нови играчи, но не сега, а през зимния трансферен прозорец.

Коментар на вестник ''7 дни спорт''