Преди два дни се появи информация, че ЦСКА Москва може да бъде купен за 300 млн. долара от Аркадий Абрамович. 23-годишният руски бизнесмен е син на собственика на Челси Роман Абрамович. „Спорт Експрес” повдига завесата над потенциалния нов бос на московските армейци. 

Кой е той
Аркадий на 14 септември ще навърши 24. Баща му е световноизвестен, докато майка му – Ирина Маландина, е бивша стюардеса и втора съпруга на Абрамович. Аркадий е второто от общо 7-те деца на Роман и най-големият му син. Завършил е частния Североизточен университет в Бостън. 

С какво се занимава
Синовете на олигарсите обикновено прекарват юношеството си в безкрайни развлечения, но Аркадий е изключение от правилото. Той е наследил предприемаческия нюх от баща си, получил е правилно възпитание и още преди да стане пълнолетен, започнал да се занимава с бизнес. В момента той е съсобственик на Челси, шеф на инвестиционната компания ARA Capital Limited (б.а. - абревиатура от инициалите му) и заедно с бизнесмена Валентин Бухтояров държат Crosby и Zoltav resources. Преди няколко години Аркадий купи за 77 млн. долара газовото находище Бортовое, чиято цена към момента се изчислява към 250 млн. долара. Това е и най-големият енергиен актив на Абрамович-младши. Основната сфера на дейността му се изразява в купуване на находища на полезни изкопаеми, в това число и в Австралия, Северна и Южна Америка. Известно е, че Zoltav притежава акции на „Газпром”, „Роснефт” и „Лукойл”.

Какво е състоянието му
Да се определи точно е трудна задача, защото на сметките на сина се намират и голяма част от парите на баща му. През 2013 г. състоянието на Аркадий се оценяваше на 2,78 млрд. долара.

Може ли да купи ЦСКА
Засега няма официално потвърждение. Говорителят на Роман Абрамович – Джон Ман, заяви, че въпросът за продажбата на ЦСКА трябва да бъде адресиран към президента на клуба Евгени Гинер. Обществена тайна обаче са близките приятелски отношения между него и собственика на Челси. 

Обича ли футбола
Преди доста години, когато Роберто Карлос все още не бе чувал името на Анжи, Аркадий поска от баща си да привлече бразилеца в Челси. Синът на милиардера наистина обича футбола. Затова Роман прехвърли част от сините на Аркадий, а синът взима дейно участие в живота на клуба. Момчето бе до баща си на „Алианц Арена”, когато лондончани спечелиха Шампионската лига през 2012 г. (4:3 след дузпи, 1:1 след продължения срещу Байерн) и плака от радост. 

Купувал ли е клубове
Не, но се е опитвал. Още през 2010-а 17-годишният Абрамович-младши искаше да купи датския Копенхаген. Той дори се срещна с Карстен Кох, директор на компания, която държи 30% от клубните акции. „Говорихме за много неща и основно за футбол, към който синът на Абрамович проявява голям интерес - заяви тогава Кох. – В момента нямаме намерение да се разделяме с акциите си в Копенхаген, но ако постъпи интересно предложение, сме готови да го обсъдим”. Година по-късно Аркадий направи втори опит, но отново удари на камък. Може би сега с ЦСКА е дошъл точният момент…

Гоша Чернов „Спорт експрес”, превод "Тема спорт"