В събота от 14.00 часа Реал Мадрид приема Барселона в поредното издание на най-чакания мач в света – Ел Класико.

Предстои ни сблъсък №34 между петкратните носители на Златната топка Кристиано Роналдо и Лео Меси. Те се срещат за първи път през април 2008 г., когато Барселона и Манчестър Юнайтед правят 0:0 в Шампионска лига. Общият баланс е 15-8-10 в полза на аржентинския гений. Само 3 от срещите са от времето, когато португалецът носеше екипа на "червените дяволи" (б.р. - още 1:0 за Юнайтед и 2:0 за Барса на финал в Шампионска лига), а други два са контроли на националните им отбори (2:1 за Аржентина през 2011 г., 1:0 за Португалия през 2014 г.). В испанската Примера дивисион балансът на Лео е още по-убедителен – 9 победи, 3 равенства и 4 загуби, а общо головете в сблъсъците помежду им са в полза на аса на каталунците – 20 срещу 18.

Двамата са абсолютно равни по голове през 2017 г. – вкарани по 53 попадения на клубно и национално ниво, а Меси води с 2 асистенции – 15 срещу 13. Изиграл е обаче четири мача повече от Кристиано (63 срещу 59). "Какво искате да ви кажа? Числата говорят сами", бяха първите думи на Роналдо след триумфа на световното клубно първенство. Успехът бе пети в най-плодотворната откъм трофеи година за Реал Мадрид. Както и поредния триумф на колана на CR7, който освен колективните отличия, добави още наградата на ФИФА и Златната топка.

След отказването на Кака, на сцената останаха само двама активни носители на най-престижната индивидуална награда – Роналдо и Меси. Те си разделиха последните десет Златни топки. А победителят в "Ел Класико" в събота ще влезе със самочувствие през новата 2018 г., която е изпълнена с неизвестни. И за първи път от много време може би някой ще успее да ги детронира. Най-вече заради наличието на Мондиал, а и английските клубове от дълго време не са били толкова силни.

Коварните мачове с ПСЖ и Челси още на осминафиналите в Шампионска лига, могат да приготвят неприятни изненади за чудовищата Лео и Крис, но преди това нека се насладим на поредния сблъсък за надмощие между двамата титани на световния футбол.

Филипо Мария Ричи, Gazzetta dello Sport