ЦСКА затъва в посредственост. Това е изводът, който може да се направи след първото завъртане в елита. Вместо да надградят спрямо миналия сезон, сега армейците вървят стремглаво надолу. Само след 13 кръга титлата вече е мираж. Отборът напусна и евросцената без стъпка напред спрямо предходната кампания, отпадайки от невзрачния украински Заря. Съперник, който спокойно можеше да бъде преодолян. 

Но да се върнем към шампионата. Между ЦСКА и върха стои 11-точкова пропаст. Вторият и третият пък са на по 7 пункта. Това поставя под сериозна въпросителна дори класирането на червените за Европа през първенството. В настоящата ситуация ЦСКА ще трябва да хвърли максимални сили в турнира за купата, като гостува на Арда в началото на декември. 

Болезнената истина е, че четвъртото място в класирането напълно точно отговаря на представянето на тима до момента и изобщо не е случайно. ЦСКА се е докарал до такава ситуация, че да изостане със 7 точки от отбор с поне три пъти по-нисък бюджет, какъвто е Локомотив Пловдив. Тепърва предстои да видим дали новият треньор Милош Крушчич е способен да промени нещо... 

Част от основните проблеми се забелязват с просто око - в този тим няма синхрон, липсва автоматизация на действията, няма лидери на терена... Между съотборници често прехвърчат искри, тъй като са недоволни един от друг. Очевидно е, че колективът не е на това нито, на което трябва да бъде, и за това в ЦСКА сами са си виновни. 

Червените развиха и сериозен комплекс в гостуванията извън София. Този сезон в елита и Лига Европа в тези мачове са с баланс 1-3-4, като в осемте срещи са вкарали едва 3 гола – срещу Дунав, Ботев Пд и Берое. Показатели на абсолютно средняшки отбор! А срещу Локо Пд в голяма част от мача ЦСКА приличаше точно на такъв. Особено през първото полувреме, когато защитата беше разграден двор. 

Да, съдията Станислав Тодоров изнерви играта, показваше различен критерий, често накъсваше действията и отсъждаше доста спорни фаулове… Да, голът на Локо беше от очевидна засада. Това са фактори, които влияят. Но ЦСКА имаше достатъчно възможности да отбележи и да победи. Как обаче да стане, когато централният ти нападател за пореден път се скъсва да пропуска от чисти положения? Соу пропиля 3 стопроцентови ситуации.

В 14-ата минута бе изведен сам срещу вратаря, в края на първата част пак изскочи очи в очи със стража, а веднага след почивката не можа да вкара от два метра, правейки фрапантен пропуск. Соу не бележи в големите мачове като в двубоите с отборите от Топ 3, както и битките в Лига Европа, няма нито един гол! И тук говорим за ясно очертана тенденция, тъй като става въпрос за над 10 такива срещи.

Да, той умее да излиза на ситуации, движи се добре по целия фронт на атаката, има бързина, но най-важното за един нападател е да прати топката в мрежата. А Соу има изключително ниска ефективност пред гола. Срещата с тромавата отбрана на Локо бе отлична възможност за гамбиеца да се развихри, но... А какво да се каже за представянето на Отабор?! Отиграванията му на „Лаута” май говорят сами по себе си…

Лошото е, че ЦСКА се намира на същото изходно ниво като през 2016-а. С тази разлика, че тогава тимът тъкмо се бе завърнал в елита. Преди 3 лета армейците са имали 21 точки след 13 кръга, а сега са с 22. Но тогава тепърва сглобяваха състав и бяха обновили изцяло тима си, тоест имаше някакво логично обяснение за слабите резултати. Сега каква е причината за провала? 

Материал на "Тема Спорт"