Моника Симеонова е водещ и репортер на спортните новини на Bulgaria ON AIR. Учи „Журналистика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. 12 години е тренирала художествена гимнастика и е била част от националния отбор на България за девойки.

Най-голямото ѝ отличие е бронзов медал от Световно първенство по естетическа групова гимнастика през 2012 година, което се провежда във Варна. Освен спорта Моника обожава пътешествията и животните.

Моника, разкажи ни за теб – какво си учила, каква искаше да станеш като малка? Защо спортна журналистика? 
- Започнах да тренирам художествена гимнастика от 5-годишна и магията на спорта не ме пуска и до днес. Завърших частно училище, а през ноември завърших „Журналистика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Още в 10-и клас бях решила, че ще се занимавам със спортна журналистика, защото това беше опцията да остана близо до спорта, без който не мога. Сбъднах тази своя мечта през октомври 2018 година, когато станах част от спортната редакция на телевизия Bulgaria ON AIR. Продължавам да съм част от света на спорта, но от другата страна – сега разказвам за успехите на спортистите.  

Коя е твоята победа и коя е победата, която никога няма да забравиш?
- Всеки един ден е победа за мен. Опитвам се да се радвам на малките неща в живота. Иначе съм горда с успехите си в художествената гимнастика, университета и работата ми. Победата, която никога няма да забравя, е тази от Световното първенство по Естетическа групова гимнастика през 2012 година във Варна, на което спечелих бронзов медал. Емоциите бяха уникални.

Тренирала си професионално художествена гимнастика, защо се отказа? Трудно ли е да станеш национален състезател?

- Тренирала съм художествена гимнастика близо 12 години. Труден характер съм и на треньорите не им е било лесно с мен. Това са едни от най-хубавите ми години. Всички тренировки и състезанията ме зареждаха с положителни емоции и ме правеха щастлива. Да попаднеш в националния отбор не е никак лесно. Правят се селекции, на които се избират най-добрите деца в дадена възраст. Аз попаднах в състава 2011 година за девойки. Заради травма се наложи да прекратя кариерата си през 2014 година. 

Кой те запали по спорта?

- Любовта към спорта наследих от баща ми, който е бивш национал по класическа борба. Като дете с майка ми ходехме да го подкрепяме по време на състезания. Била съм много малка, но помня как на един турнир той спечели златен медал и ме качи с него на стълбичката.

Как се забавляваш и релаксираш?
- Обичам да пътувам. Така не само релаксирам най-добре, но и опознавам различни култури. 

В отразяването на кои спортове се чувстваш най-уверена?

- Безспорно при отразяването на новините около художествената гимнастика се чувствам в свои води. Покрай баща ми съм научила много за борбата, което със сигурност ми помага в работата. Обичам и фигурното пързаляне. Професията ми изисква да съм компетентна във всички спортове, затова следя всички новини. 

Суетна ли си?

- Суетна съм, но в границите на нормалното. :)

Можеш ли да готвиш? И какъв е твоят специалитет, все пак сега са едни от най-семейните празници?
- Обичам да готвя. Има неща, които ми се получават много добре. Приятелят ми е спортист и се храним здравословно. Не готвя вредни и мазни неща. Предимно салати и месо. Обичам да правя паста и палачинки.

Повечето мъже в България са на мнение, че жените не разбират от спорт и най-вече от футбол, дразни ли те това и какво би им отговорила?

- Не ме дразни, защото всеки има право на собствено мнение. Когато човек се докаже, няма как да бъде подценяван.

Как се справяш с напрежението в журналистиката, защото изглеждаш много крехка. Как се чувстваш като част от екипа на Спортът ON AIR?
- В началото много се притеснявах, но с времето свикнах с напрежението в тази професия. Като бивш спортист съм свикнала да работя под напрежение и да се концентрирам. Работата в телевизия не е лесна, има много динамика, всеки ден се случва нещо ново. Спортът ON AIR е моя сбъдната мечта. Колегите ми са страхотни и са невероятни професионалисти. Аз съм най-малката от екипа и гледам да уча от всеки по нещо. Щастлива съм, че ми се отдаде тази възможност, и я приех без да се замислям.

Кой е по-велик и успешен клуб - Реал Мадрид или Барселона?

- Аз съм фен на Барселона. “Mes que un club”.

Лео Меси или Кристиано Роналдо?
- Естествено, че Лео Меси. Той не е просто футболист, той е гений на терена.

Женската красота по-скоро помага или пречи в спортната журналистика?
- Със сигурност помага. Все пак визията е първото нещо, което хората забелязват в теб, след това е всичко останало.

Сара Карбонеро или Джейн Суши? А може би Дилета Леота?

- Дилета Леота.

Кой е най-големият ти гаф?
- В живите ефири няма как без гафове. Опитвам се да помня само хубавите неща.

А най-големият ти успех?
- Семейството и приятелят ми. Семейството е смисълът на живота, всичко друго е преходно. 

Най-ценното ти интервю?
- Най-ценното ми интервю е това с двукратната олимпийска шампионка по художествена гимнастика Евгения Канаева от Русия. Имах честта да се срещна и говоря с една велика личност, която е и мой кумир.

Кое е най-вълнуващото ти пътешествие?

- Пътувала съм много по света. Като фен на Барселона посетих ,,Камп Ноу”. Барселона е много красив град, но сърцето ми принадлежи на Рим. Мечтая да посетя САЩ.

В личен и професионален план за какво мечтаеш?
- В личен план мечтая за стабилно и щастливо семейство. В професионален план знам, че всичко зависи от мен. Аз съм упорита и изпълнявам целите си.

Твоето Новогодишно пожелание?
- Пожелавам на всички хора здраве, късмет и любов. Нека бъдем по-добри. Каквото дадем, такова получаваме обратно.

Интервю на Георги Пешев, gol.bg