Вердер върви все повече и повече към първото изпадане след 40 години. След 1:3 в Майнц в предпоследния кръг елитните светлини на „Везер“ са готови да изгаснат. Ситуацията на зелено-белите e изключително тежка, не зависят от себе си и само с чужда помощ могат да се доберат на плейоф за оцеляване. 

Съботното домакинство срещу Кьолн, което ще е 1900-ият мач на Вердер в Първа Бундеслига, може да се окаже последният им в елита за дълго време.

Фортуна Дюселдорф има аванс от две точки и ако спечели като гост на Унион, то за Бремен второто изпадане след 1980 г. ще стане горчива реалност. За първи път след сезон 1998/99 дори головата разлика може да реши кой да се лиши от елитния си статут – Вердер е с -32, докато Фортуна е с -28.

Експертите на „Скай“ Дитмар Хаман и Лотар Матеус коментират шансовете на зелено-белите. Ситуацията е следната - отборът на Флориан Кофелд трябва задължително да спечели у дама си срещу Кьолн, при това убедително, и да се надява Фортуна да загуби от незаинтересования Унион в Берлин, за да издрапа на плейоф.

Проблемът е, че последният успех на „Везер“ е на 4 февруари срещу Борусия Д (3:2) за Купата на Германия, а за първенството трябва да се върнем още по-назад във времето – на 1 септември срещу Аугсбург (3:2).

„В много ситуации Вердер проявява наивност. И това е основната причина да се намира на това незавидно място. На моменти отборът играе красиво, но това няма особено значение, когато си неефективен“, заяви бившият халф на Бундестима и Ливърпул Хаман.

„Когато си в битката за оцеляване, трябва да се хвърляш във всеки двубой все едно е последен. За съжаление не виждам в отбора подобен характер“, смята носителят на „Златната топка“ за 1990 г. Матеус.

„Изобщо не съм убеден, че бременци ще вкарат 4-5 гола срещу Кьолн. Но дори и да го сторят, това няма да бъде достатъчно, ако Фортуна не загуби в Берлин“, песимист е Хаман. 

Причината Вердер да върви към изпадане се крие в лошата първа половина от сезона. Само с 14 т. от 17 мача зелено-белите утежниха максимално положението си. „Често пъти отборът играеше не зле, но за сметка на това винаги намираше начин да загуби“, обявява присъдата си Диди.

„Във футбола винаги трябва да вярваш. В случая Вердер трябва да се надява само на чудо“, завърши Матеус. Бременци са с крак и половина във Втора Бундеслига, а денят Х за тях е 27 юни.

Материал на "Тема Спорт"