Националният ни отбор започва участието си в Лигата на нациите тази вечер с домакинство на Република Ирландия. Мачът е от 21,45 ч. Тази година нещата в турнира ще бъдат малко по-различни. 

Второто издание на Лига на нациите ще бъде със същия формат като първото, но ще даде по-малко възможности на отборите за класиране за следващото голямо първенство – световното в Катар през 2022 г.

На Мондиала след 2 години ще участват 13 отбора от Европа. 10 от тях ще са победителите в своите групи в квалификациите, които ще продължат от март до ноември догодина. 

И тук идва сложното. Завършилите на второ място в 10-те групи от квалификациите, плюс двата отбора победители в групите от Лигата на нациите с най-добри показатели, ще оформят баражите за класиране на световното. Тези 12 тима ще бъдат разделени в три потока, а победителите ще вземат визи за Катар. 

Разликата от предишното издание на Лигата на нациите идва от това, че тогава възможност за класиране на Евро 2020 имаха 16 отбора от турнира, сред които и България, разделени в 4 потока. Сега квотите са 2! В първото издание на надпреварата нашите национали завършиха на второ място в групата си, но въпреки това, заедно с тима на Норвегия, ще участват в предстоящите баражи за класиране на европейското догодина. Те са през октомври и ноември. 

С настоящия регламент на Лигата на нациите подобни рокади няма как да станат. С други думи, за да имаме шанс за класиране на световното през започващия тази вечер турнир, трябва да спечелим групата си с Ирландия, Уелс и Финландия. 

„Трикольорите“ успяха да се изкачат във Втора дивизия, което все пак дава известни предимства. Предполага се, че победителите от Първа дивизия ще се класират директно за Катар 2022, а голяма част от отборите там, както и в нашата Втора дивизия, ще завършат на вторите места в своите групи в квалификациите. Следователно ще си гарантират участие в баражите през квалификациите.

За сметки все пак е рано, ще ги правим догодина по това време.

А сега малко повече за формата на турнира. Всички 55 члена на УЕФА участват в него, разделени в четири дивизии – в първите три от тях има по четири групи с по четири отбора. Само в последната тимовете са разделени в две групи, съответно с 4 и 3 тима.

Така всеки отбор от първите три дивизии ще изиграе по 6 мача – по два през септември, октомври и ноември. Общият брой на двубоите в турнира е 162, а целта на надпреварата остава намаляване на приятелските мачове и заместването им с такива със състезателен характер.

Короната на Португалия от първото издание на Лигата на нациите ще си оспорват отборите от Първа дивизия. Там победителите в четирите групи ще оформят двете полуфинални двойки, а финалният турнир ще бъде през септември или октомври догодина и само на него съдиите ще си служат със системата за видеоповторения – ВАР.

Материал на БНР